Toekomst Reddit-client Apollo onzeker

Reddit logo
© Rob Hampson (Unsplash)/Bewerking door TechPulse
De toekomst van Reddit-client Apollo is onzeker nu het sociale medium geld gaat vragen voor api-toegang. Volgens de ontwikkelaar zijn de kosten ‘onhoudbaar’.

Reddit besloot verleden maand tot het beperken van gratis API-toegang. Vanaf een niet nader benoemd limiet moeten ontwikkelaars per 1.000 verzoeken betalen voor toegang tot de API. Onhoudbaar, stelt de ontwikkelaar van de populaire iOS-client Apollo. Aan de huidige tarieven zou het de ontwikkelaar 20 miljoen dollar per jaar kosten. Hoewel de exacte bedragen niet openbaar zijn, schrijft hij dat Reddit per 50 miljoen verzoeken 12.000 dollar vraagt.

Met 50 miljoen API-verzoeken is de Apollo-ontwikkelaar er nog niet. De voorbije maand stuurde de ontwikkelaar naar eigen zeggen 7 miljard verzoeken naar de API. Maandelijks zou hij daardoor 1,7 miljoen dollar aan Reddit moeten overmaken, goed voor meer dan 20 miljoen dollar op jaarbasis. Wat dit betekent voor de toekomst van de Reddit-client is nog onzeker. Ontwikkelaar Christian Selig zegt er enkele dagen over na te moeten denken.

Toekomst Apollo onzeker

Kostendekkend is de Reddit-client alvast niet met de huidige API-tarieven, stelt Selig. Zelfs als hij enkel betalende Apollo-gebruikers toegang geeft kan hij de rekening er niet van betalen. Hij hoopt intussen nog op het treffen van een regeling met Reddit, maar merkt alvast op dat het platform niet bepaald flexibel is met zijn tarieven. Reddit doet bovenal geheimzinnig over de tarieven die het aan ontwikkelaars rekent. Op vragen van The Verge over tarieven werd niet gereageerd.

Wel benadrukte het medium samen te werken met ontwikkelaars om API-verzoeken efficiënter in te richten. Mogelijk hoeven ontwikkelaars daardoor minder verzoeken uit te sturen en besparen ze dus op kosten voor de Reddit-API. Of Selig zo’n aanbod heeft gehad, staat niet in zijn bericht.

Kosten zijn ‘onredelijk’

Waar de ontwikkelaar vooral over struikelt is de onredelijkheid van de kosten. Per gebruiker betaalt Selig straks naar eigen zeggen 2,50 dollar per maand. ‘20 keer meer’ dan de inkomsten die Reddit per gebruiker misloopt doordat ze zijn Apollo-client gebruiken.

In vergelijking met Twitter vallen de kosten wel redelijk mee. Per 50 miljoen API-verzoeken zou het platform zo’n 42.000 dollar vragen. Twitter-clients zijn trouwens geheel verdwenen. Musk besloot begin dit jaar tot een definitief verbod op externe clients, zelfs als ze betalen voor API-toegang.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business