Nieuws

Externe Twitter-apps nu officieel verboden terrein

Twitter
© iStock
Twitter heeft zijn ontwikkelaarsovereenkomst aangepast om een verbod voor third-party clients in de regels op te nemen. Voor externe Twitter-apps is het nu dus over en uit.

Twitters saga met third-party clients begon één week geleden. Toen raakte bekend dat externe apps plots toegang verloren tot de Twitter-API en zodoende de feed niet konden laden. Gedacht werd dat het ging om een bug in het API-systeem, en dat Twitter vanzelf de toegang zou herstellen. Wel werd die theorie eerder deze week op de proef gesteld door een bericht van The Information. De website wist interne Slack-communicatie over de problemen te bemachtigen. Uit die berichten bleek dat het geen bug was en de toegang bewust was afgesloten.

Hoopvol was de toevoeging dat Twitter aan gesprekspunten werkte om met externe ontwikkelaars te bespreken. Uit aanpassingen in de ontwikkelaarsovereenkomst blijkt nu echter dat die punten in elk geval niet gaan over het herstel van API-toegang. Dat schrijft Engadget. Volgens de ‘Developer Agreement’ is het verboden “een vervangende of soortgelijke dienst of product voor de Twitter-applicaties te creëren.”

Einde externe Twitter-clients

Die wijziging in het ontwikkelaarsbeleid luidt een definitief einde in voor externe Twitter-apps. Wat de reden is dat Twitter nu plots met een verbod op de applicaties komt, is niet bekend. Het bedrijf heeft geen officiële reactie om rondom de beleidswijziging uitgestuurd. Men verwacht dat het Twitter-ceo Elon Musk te doen is om misgelopen advertentie-inkomsten van externe apps. Bepaalde apps tonen geen advertenties, of alvast minder reclame dan de officiële Twitter-app. In tijden dat het platform steeds meer inkomstenbronnen verliest, hoopt de topman die impact hiermee mogelijk licht te dempen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Twitter de API-toegang voor ontwikkelaars afsnijdt. Nog voor de Musk-era werden regelmatig nieuwe regels aan ontwikkelaars opgelegd. Apps die deze richtlijnen niet volgden, verloren API-toegang. Dat gold ook voor apps die minder of geen reclames toonden. Het bedrijf stond dus al langer op gespannen voet met ontwikkelaars, maar in de recente jaren zou de rust wederkeren en werd de API-toegang gestroomlijnd. Van die rust is alvast niets meer over.

Clients als Fenix en Twitterrific zijn nu ten dode opgeschreven. Fenix-ontwikkelaar Matteo Villa verwijderde de applicatie alvast van de Play Store en overweegt hem ook uit de App Store te halen. Villa zegt daar nog wel over te twijfelen gezien de iOS-client van Fenix voorlopig nog in de lucht is. Voor hoelang is de vraag gezien het verbod op clients officieel werd vastlegd in de ontwikkelaarsovereenkomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business