Nieuws

Twitter koos bewust voor afsluiting externe apps

Twitter
© iStock
Twitter sloot vrijdag externe apps af van zijn API. Het bedrijf zou daar bewust voor hebben gekozen. Het is mogelijk dat de Twitter-API later gedeeltelijk wordt opengesteld.

Problemen met de Twitter-API begonnen vrijdagmorgen om 4:30. Sindsdien zijn externe apps die de Twitter-feed inladen onbruikbaar. Verzoeken van die apps aan de API worden direct afgewezen. Dit betekent concreet dat de apps geen data voor de feed of andere elementen van Twitter ontvangen. Alle externe Twitter-apps – waaronder Fenix, Feather, Talon en Tweetbot – worden geraakt door de afsluiting van de API.

Nog ongeweten was of Twitter de API per ongeluk afsloot of dat het een bewuste keuze was. Interne communicatie over de API wijst volgens The Information op een bewuste afsluiting. Het bedrijf liet in zijn Slack-kanalen weten dat het niet ging om een storing maar dat de API voorlopig is gesloten. Daar lijkt op korte termijn geen beweging in te komen. Een lijst met ‘goedgekeurde punten van gesprek’ is volgens de website mogelijk de volgende stap. Over de inhoud van de gesprekspunten voor apps van derde partijen is voorlopig niets geweten.

Of die gesprekspunten wijzen op een toekomstige openstelling van de API is allesbehalve bevestigd. Wanneer de communicatie op gang komt richting de ontwikkelaars, is ook niet bekend. Op Twitter’s ontwikkelaarsportaal staan alle apps van derde partijen voorlopig op ‘suspended’. Ontwikkelaars van externe Twitter-apps staan daarmee tegen de muur. Zonder toegang tot de API blijven ze offline: het tonen van de feed vereist immers toegang tot de gegevens van specifieke Twitter-accounts.

Geschiedenis Twitter-API

Voor nu lijkt de belangrijkste vraag waarom de toegang van externe apps tot de API is afgesloten. Er werd in het verleden al regelmatig gesleuteld aan de toegangspoort. Twitter sloot apps de pas af die minder of geen advertenties toonde en zodoende invloed hadden op zijn advertentie-inkomsten.

Of dat ook nu de reden vormt voor het afsluiten van de externe apps is niet bekend. Het is mogelijk dat dit weer een Musk-oplossing is om het platform te simplificeren. Eerder besloot het daarvoor al het tonen van apparaat-badges onder tweets te verwijderen.

Musk voert intussen ook andere wijzigingen door. Zo gaan gebruikers straks – net als op Instagram – aanbevolen content geserveerd krijgen op hun tijdlijn. Ook kwam een einde aan nieuwsbriefplatform Revue, dat eerder geïntegreerd was in het platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business