Nieuws

Ook Reddit rekent API-toegang binnenkort aan

Reddit
Een API onderhouden kost geld. Na Twitter rekent ook Reddit een bedrag aan voor het gebruik van zijn Data API.

Na Twitter begint ook Reddit geld te vragen aan wie toegang wil tot de API. Bedrijven die langs die weg data van Reddit willen gebruiken – bijvoorbeeld om AI-systemen te trainen – zullen daarvoor in de toekomst voor moeten betalen.

Anders dan bij Twitter gaat niet meteen de hele API op de schop. Het gaat eigenlijk vooral om een update van de gebruiksovereenkomst die een aantal beperkingen stelt aan wat er met de API mogelijk is. Zo zal het in de toekomst nog steeds mogelijk zijn om gratis gebruik te maken van de Data API, maar niet voor alle doeleinden. De details deelt Reddit mee in een post op de website.

Wie uitgebreide data van de API wil gebruiken, zal daar binnenkort wel voor moeten beginnen betalen. Daarvoor krijgen klanten wel extra mogelijkheden, meer capaciteit en meer rechten voor terug. Via de Data API zal ook de toegang tot matuurdere content opgeheven worden.

Niet volledig op slot

Daarbij let Reddit echter goed op dat het de taken van mods en ontwikkelaars niet nodeloos bemoeilijkt. Tools die het modereren van subreddits makkelijker maken, blijven wel gewoon beschikbaar, zegt het platform.

Anders dan bij Twitter verbiedt Reddit bovendien geen externe apps. In een post laat de ontwikkelaar van Apollo, een van die alternatieve Reddit-clients, weten wat er voor zijn publiek precies verandert. De ontwikkelaar deelt meteen informatie over het nieuwe beleid. Gebruikers zullen betalen afhankelijk van hun gebruik – het is dus niet zo dat je met een vast bedrag een maandje gebruik kan maken van de API. Applicaties zoals Apollo zullen dus hoogstwaarschijnlijk een betalende versie moeten aanbieden en/of een versie met advertenties.

Hoeveel toegang tot de Data API van Reddit precies zal kosten lijken ze bij het bedrijf zelf ook nog niet te weten. Alles wijst er echter op dat Reddit niet dezelfde weg op wil als Twitter en de prijzen redelijk laag probeert te houden. Die prijs zal echter wel het onderhoud van die API moeten vergoeden, net als de advertentie-inkomsten die Reddit misloopt aan externe applicaties.

De veranderingen bij Reddit zouden ingaan vanaf 19 juni 2023.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business