Nieuws

Alternatieve Reddit-client Apollo stopt ermee

Reddit
© iStock / Stockcam
Een tijd geleden raakte al bekend dat de toekomst van Apollo, een populaire app voor Reddit, onzeker was omdat Reddit nu geld vraagt voor API-toegang.

Reddit is een populair sociaal medium, maar niet alle gebruikers gebruiken de officiële Reddit-site of -app om er gebruik van te maken. In plaats daarvan maken heel wat mensen gebruik van alternatieve ‘clients’, waarvan Apollo ongetwijfeld de meest populaire is.

Dat zal binnenkort veranderen: vanaf 30 juni houdt Apollo het voor bekeken. De ontwikkelaar achter de populaire app, Christian Selig, geeft als reden het nieuwe beleid van Reddit. De site vraagt namelijk, in navolging van Twitter, geld voor het gebruik van zijn API.

Uitgelicht artikel Reddit Ook Reddit rekent API-toegang binnenkort aan

Op zich is het geen verrassende beweging: data van sites als Reddit en Twitter worden onder meer gebruikt om taalmodellen mee te trainen. Om het “Reddit-erfgoed veilig te stellen” voerde de sociale nieuwssite daarom een nieuw beleid in. Daarbij vraagt het geld aan alle apps, ontwikkelaars en onderzoekers die gebruik willen maken van de API.

Concreet rekent het een bedrag aan per 1.000 API-verzoeken. Zulke verzoeken kunnen allerlei zaken inhouden: een post bekijken of openen, een afbeelding opslaan, een comment plaatsen, een profiel bekijken… Zo goed als elke interactie in de Apollo-app gaat via de Reddit-API, wat elke maand goed is voor zo’n 7 miljard verzoeken. Welk bedrag Reddit aanrekent voor 1.000 verzoeken maakt het bedrijf niet publiek. Apollo-ontwikkelaar Selig deelde wel al dat hij per 50 miljoen verzoeken zo’n 12.000 moet neertellen. Op het einde van de maand komt de teller op 1,7 miljoen dollar te liggen. Op jaarbasis kost het zo’n 20 miljoen dollar om de (gratis) app draaiende te houden.

Daarom houdt Apollo het voor bekeken. Ook vanuit de rest van de Reddit-gemeenschap is er tegenkanting tegen het nieuwe API-beleid merkbaar. Een groot aantal subreddits gaat vanaf 12 juni namelijk op zwart om te protesteren tegen de beslissing. Het socialenieuwsplatform maakte intussen bekend dat applicaties met toegankelijkheidsfuncties voor onder andere blinde mensen wel gratis API-toegang zullen krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business