Amazon onder Europees vuur na overname Roomba-maker

iRobot Roomba
© Unsplash/Onur Binay
De Europese Commissie zou op 6 juli een onderzoek willen opstarten naar Amazon's overname van Roomba-maker iRobot. Eerder werd de deal nog goedgekeurd door het VK.

Amazon kondigde in augustus 2022 aan Roomba-maker iRobot te willen overnemen. Het bedrijf wil daarmee zijn smarthome-aanbod uitbreiden, dat tot dan toe bestond uit slimme Alexa-apparaten en beveiligingscamera’s. Meer dan een jaar na die aankondiging van de overname wil de Europese Commissie een onderzoek starten naar de impact op de mededinging, meldt Reuters.

Volgens het persagentschap moet het mededingingsonderzoek zo’n vier maanden in beslag nemen, en zou het van start gaan op 6 juli. Op die datum wil de marktautoriteit haar verkennend onderzoek naar de deal afronden. Reuters verwacht niet dat het Amazon lukt de autoriteit ervan te overtuigen dat het juist wil bijdragen aan een competitieve markt voor (robot)stofzuigers, wat ertoe leidt dat 6 juli de definitieve startdatum van het onderzoek markeert.

De start van het onderzoek volgt alvast op een opvallend moment. Eerder deze maand kondigde de Britse mededingingsautoriteit (CMA) juist nog aan de overnamedeal goed te keuren. Er zijn volgens die marktautoriteit geen aanwijzingen dat de overname anti-competitieve consequenties heeft. De uitspraak leidde tot ‘geruststelling’ bij Amazon, die hoopt op soortgelijke resultaten bij andere marktautoriteiten.

Impact op iRobot-aandelen

Nadat de aandelen van iRobot eerder deze maand nog fors de lucht in schoten na het nieuws van de CMA, veroorzaakt het nieuws rond een onderzoek van de Europese Commissie juist een forse daling. Volgend op het nieuws van de Europese autoriteiten daalde de iRobot-koers met zo’n 10 procent.

Mocht het onderzoek doorgang vinden, volgt mogelijk pas in december een definitief oordeel. De Commissie zou zich willen richten op de impact van iRobot’s integratie in het Alexa-ecosysteem. De robotstofzuigers kunnen immers foto’s maken van huizen; foto’s die Amazon vervolgens voor zijn Alexa-spraakassistent kan gebruiken. Dit levert mogelijk oneerlijk concurrentievoordeel op, stelt het Europese politieke orgaan.

amazonbusinessirobotroombasmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN