Sony blijft smartphones maken, dit is bekend

Sony Xperia 1 IV
© Sony
Qualcomm zegt nog enkele jaren smartphonechips te leveren aan Sony. Daarmee is zo goed als zeker dat Sony voorlopig smartphones blijft produceren.

Sony’s smartphonetak is de voorbije jaren fors gekrompen. Waar het in de jaren van de XZ Compact-reeks nog flink mocht meedingen, is daar anno 2023 weinig van over. Volgens Statista verkocht Sony in 2020 nog slechts 2,9 miljoen smartphones, van 14,6 miljoen exemplaren in 2016. Sony lijkt zich de voorbije jaren ook opnieuw te hebben uitgevonden. Met recente modellen zet het Japanse merk vol in op foto- en videografen die de Xperia-toestellen ook voor werk kunnen gebruiken. Ongeweten is in hoeverre die strategie succesvol uitpakt. Wel blijft het voorlopig smartphones produceren, meldt Qualcomm.

Sony sloot volgens de chipfabrikant een meerjarige overeenkomst voor de levering van Snapdragon-chipsets. Ook benoemt Qualcomm specifiek dat het chips zal leveren voor toekomstige smartphones. Daarmee staat vast dat Sony dus nog enkele jaren smartphones blijft produceren. Of het daarbij ook vasthoudt aan de huidige koers van de Xperia-reeks, is niet bekend.

Recept blijft ongewijzigd

Sony’s afgang in de smartphonebranche is deels te wijden aan de minimale vernieuwingen die het merk de voorbije jaren doorvoerde. Het ontwerp van de Xperia 1 V is bijvoorbeeld grotendeels gelijk aan dat van de Xperia 1 uit 2019. Ook veranderde er weinig aan de specificaties: anno 2023 vind je in de Xperia 1 V een soortgelijk 4K-scherm als op de Xperia 1 uit 2019.

iPhone-prijzen bij Sony

Doorheen de jaren zijn de prijzen bovendien fors gestegen. Kocht je de high-end Xperia 1 in 2019 nog voor 949 euro, betaal je voor de Xperia 1 V in 2023 zo’n 1.400 euro. Zelfs de Sony Xperia 1 IV die in 2022 uitkwam is nog fors geprijsd, aan 1.250 euro. Waar fabrikanten als Samsung de prijzen van hun toestellen na verloop van tijd verlagen, gebeurt dit nauwelijks bij de Japanse fabrikant.

Uitgelicht artikel Sony WF-1000XM5 renders Renders en specificaties Sony WF-1000XM5 duiken op

Sony probeert kopers vooral over te halen met handige extra’s, zoals een 3,5mm audiopoort en een microSD-kaartslot. Zulke functies vind je vaak niet op andere high-end smartphones. Het is echter de vraag of consumenten zoveel geld over hebben voor kleine handigheden. De tijd zal bepalen hoe het avontuur van Sony Mobile afloopt.

mobielqualcommsmartphonesony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals