Nieuws

Reddit maakt officiële app toegankelijker voor moderatoren

Reddit
© iStock / Stockcam
De beslissing van Reddit om geld te vragen voor API-toegang kan niet op veel bijval rekenen. De site komt nu met oplossingen over de brug.

Het onweert bij Reddit: eerder deze maand werd bekend dat de socialenieuwssite geld zou gaan vragen voor toegang tot de API. Die API wordt gebruikt door onderzoekers en apps om snel en efficiënt data van de site op te halen – en eventueel ook weer te versturen. Dat kan gaan om het lezen van Reddit-posts en het inladen van afbeeldingen, maar ook het plaatsen van posts en comments.

De beslissing kan bij Reddit-gebruikers op weinig begrip rekenen. Kort na de aankondiging besloten heel wat moderatoren en hun subreddits om te protesteren tegen het nieuwe beleid. De beslissing om API-toegang aan te rekenen zorgt er namelijk voor dat een aatal populaire, alternatieve apps voor Reddit het voor bekeken moeten houden: de bedragen die Reddit vraagt om API-vezoeken te maken, liggen boven het bedrag dat met de gratis apps ingezameld kan worden.

Gratis toegang voor toegankelijkheid

Heel wat van die apps bieden echter specifieke functies aan. Voor een deel van de gebruikers zijn die functies onmisbaar. Zo is er een Reddit-cliënt die speciaal voor blinde mensen ontwikkeld werd. Aanvankelijk leek het alsof ook dergelijke apps, met onmisbare toegankelijkheidsfuncties, geschrapt zouden worden. Reddit stuurde zijn beleid echter bij en maakt bekend dat apps die focussen op toegankelijkheid gratis gebruik zullen kunnen maken van de API. Onder de apps die gratis toegang krijgen tot de API horen momenteel RedReader, Dystopia en Luna.

Dat lost slechts een deel van het probleem op: moderatoren, die ervoor zorgen dat het netjes blijft op de vele subreddits, hebben in sommige gevallen ook nood aan dergelijke functies. Uit de officiële app ontbreken die momenteel, al wil het sociale medium daar nu iets aan gaan doen.

Uitgelicht artikel Reddit header Superbowl Reddit-hackers eisen 4,5 miljoen dollar en gratis API

Concreet schuift het een aantal functies naar voren die tegen 1 juli in de mobiele apps ingewerkt moeten zijn. Ook voor later staan al enkele functies op de planning. Op die manier wil Reddit ervoor zorgen dat alle moderatoren gebruik kunnen maken van de officiële app. Volgens veel Reddit-gebruikers is het echter too little, too late. Op 30 juli klappen een aantal alternatieve apps namelijk de boeken voorgoed dicht. Gebruikers en moderatoren die afhankelijk zijn van toegankelijkheidsfuncties in die apps hebben geen andere keus dan zich – op één dag tijd – aan te passen aan de toegankelijkheidsfuncties die Reddit zal bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business