Nieuws

Google stopt met ontwikkeling eigen AR-bril

Google
Google heeft zijn plannen opgeborgen voor de augmented-realitybril die de techreus intern aan het ontwikkelen was. Daarmee komt een einde aan project-Iris.

Google was nochtans al enkele jaren een AR-bril aan het ontwikkelen, maar Iris werd dus in de ijskast gezet, zo meldt Business Insider. Dat gebeurde na een reeks ontslagen bij Google en een aantal herstructureringen bij zijn vele afdelingen, in de voorbije maanden. Daarnaast zou ook het vertrek van Clay Bavor een rol gespeeld hebben in de beslissing om de AR-bril voorlopig niet door te ontwikkelen. Bavor was het hoofd ontwikkeling voor augmented en virtual reality bij Google. De zoekreus zou zijn strategie voor project-Iris maar steeds zijn blijven aanpassen, wat voor frustraties zou hebben gezorgd bij de teamleden van het project.

Het was The Verge dat begin 2022 voor het eerst melding maakte van project-Iris. Toen raakte bekend dat Google de AR-bril in 2024 op de markt wilde brengen. Het unieke aan Iris is dat het niet om een headset ging, maar dat het toestel er zou moeten gaan uitzien als een gewone bril. Later demonstreerde Google ook nog een feature waarmee de bril in realtime vertalingen kon weergeven op de glazen. 

Google blijft AR-software ontwikkelen

Dat Google zelf geen bril meer ontwikkelt, wil niet zeggen dat het augmented reality nu volledig de rug heeft toegekeerd. Volgens Business Insider werkt Google aan een ‘Android voor AR’. De zoekreus zou hetzelfde businessmodel willen toepassen die hij voor zijn mobiele platformen gebruikt. Google ontwikkelt AR-software en zou die per licentie kunnen verkopen aan fabrikanten. Op dit moment werkt Google aan Android XR, voor Samsung’s wearables onder de noemer ‘extended reality’. Er zou ook een nieuw platform voor brillen in ontwikkeling zijn, genaamd ‘Micro XR’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business