Reddit dreigt met geforceerde heropening subreddits

Reddit
Sommige subreddits bleven gesloten na de blackout midden juni. Vermoedelijk houdt dit echter niet aan. Reddit dreigt immers met geforceerde heropening, meldt The Verge.

Midden juni deden zo’n 8.125 subreddits, ongeveer 92 procent van het totaal, mee aan de blackout. Nadien besloot het overgrote deel van de subfora om terug te keren naar normaal. Een klein deel, in eerste instantie zo’n 300 subreddits besloot echter tot een blackout voor onbepaalde tijd en zijn nog altijd afgesloten, tot ergernis van Reddit. Het platform dreigde eerder via ModCodeofConduct om de rechten van moderatoren die subreddits gesloten hielden weg te nemen. Zij zouden dan ‘vervangen’ worden door andere, werkwillige moderatoren.

Einde aan protestacties

Subreddits die sindsdien geen actie ondernamen, ontvingen deze week nogmaals bericht. “Deze community kan niet gesloten blijven voor zijn [miljoenen] leden”, leest het bericht. Wederom werd de melding verstuurd via Reddit’s administratoraccount ModCodeofConduct. The Verge onthulde in zijn berichtgeving niet specifiek welke gesloten subreddit dit bericht ontving. Het gaat in elk geval om één van de grootste subreddits die momenteel nog in blackout-modus staat.

Het bericht lijkt alvast een laatste waarschuwing voorafgaand aan een geforceerde heropening. Dat blijkt ook uit het vervolg van de melding. “[Miljoenen] gebruikers hebben toegang verloren tot deze community, en dat kan niet doorgaan”. Daarbij licht het ook toe dat moderatoren weliswaar de tijd kregen om de toekomst van hun community te bepalen. Die termijn lijkt nu ten einde te lopen: “De community zal niet gesloten blijven na het tijdsbestek dat we hebben toegestaan”, meldt de Reddit-medewerker.

Geopend in archiefmodus

Exacte implicaties worden niet direct benoemd. Ook is onduidelijk hoelang moderatorteams de tijd kregen hun zaken op orde te krijgen. Bij een andere subreddit lijkt een geforceerde heropening een zekerheid. Moderatoren kregen van het admin-account ‘31 uur om actie te ondernemen’. Blijven ze gesloten, dan onderneemt Reddit zelf actie. Mogelijk zou dat ook betekenen dat de moderatoren van de specifieke subreddit hun taak moeten neerleggen. Intussen werd die subreddit heropent, weliswaar in archief-modus waardoor gebruikers geen nieuwe posts kunnen plaatsen.

Uitgelicht artikel Reddit header Superbowl Reddit-hackers eisen 4,5 miljoen dollar en gratis API

Andere subreddits kozen voor de restrictieve modus. Enkel geselecteerde gebruikers kunnen dan nieuwe posts of reacties plaatsen in de subreddit.

‘We gaan niemand forceren’

Het besluit is alvast een draai vanaf Reddit’s besluit op 15 juni om subreddits ‘niet geforceerd te heropenen’. Daar lijkt het dus van terug te zijn gekomen.

Intussen probeert het bedrijf ook tegemoet te komen aan wensen van de community. Zo heeft het platform de laatste dagen onder meer zijn moderator-tools in de Reddit-app bijgewerkt. Tegelijk is er niets veranderd aan het definitieve einde van clients als RIF (Reddit is Fun) en Apollo, waar deze opstand grotendeels om draaide.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business