Nieuws

Robot M4 kan rijden, bukken en transformeren in een drone

M4
Het California Institute for Technology (Caltech) heeft een nieuwe robot ontwikkeld. M4 kan rijden, onder obstakels doorglijden en vliegen als een drone.

De Multi-Modal Mobility Morphobot (kortweg M4) is een robot die niet veel groter is dan een auto op afstandsbediening voor kinderen. Bij Caltech zelf vergelijken ze de robot met een Transformer. Een combinatie van geavanceerde elektronica, motoren en een kleine computer maken M4 wel heel erg mobiel.

De grote wielen kunnen in een kwestie van seconden omhoog kantelen en dienstdoen als rotoren zoals we die bij drones kennen. Op een steile helling gebruikt de robot vooraan zijn rotoren en houdt hij achteraan contact met de grond via zijn wielen, zo staat beschreven in een paper van Nature Communications. De M4 is ook bijzonder ‘lenig’, want hij kan zich al rijdend ‘bukken’ om onder obstakels door te rijden. Wanneer hij over een ruwe ondergrond moet geraken, kan de M4 ‘rechtstaan’ om zich al wandelend te verplaatsen. Nog volgens de paper wordt de robot aangedreven door een Jetson Nano-CPU. Dat is de minicomputer van Nvidia die op dit soort toepassingen mikt.

M4-robot kan elk terrein aan

In totaal kan de robot zich op “8 verschillende manier verplaatsen”, aldus Caltech. Bovendien gebruikt de M4 artificiële intelligentie om zelf te beslissen welke modus het meest geschikt is voor het traject dat voor hem ligt. In theorie zou de robot (of een toekomstige, doorontwikkelde versie) gewonde mensen naar ziekenhuizen kunnen vervoeren of ingezet kunnen worden om andere planeten te verkennen.

De M4 werd ontworpen door Mory Gharib, professor in de luchtvaart en ontwikkeling die zich op levende wezens inspireert. Hij kreeg assistentie van Alireza Ramezani, een assistent-professor elektronica en computer engineering aan de Northeastern University. In de paper van Nature Communications staat ook uitvoerig beschreven hoe de M4 werkt, inclusief illustraties van zijn verschillende poses en modussen. Er staan zelfs schattige tekeningen bij van de dieren waarop het ontwerp gebaseerd is, waaronder stokstaartjes en walrussen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business