Google mist deadline voor nieuwe Tensor-chipset

Tensor Google
© Google
Google heeft naar verluidt de ontwikkeling van zijn eigen custom Tensor-chipset uitgesteld. Voor die chipset zou de zoekgigant niet langer afhankelijk zijn van Samsung.

Samsung staat sinds de eerste Tensor-chipset in voor de ontwikkeling en productie. Daarbij wordt wel nauw samengewerkt met de zoekgigant, die onder meer een eigen Titan-beveiligingschip toevoegde. Die samenwerking zou echter ten einde lopen, meldt The Information. Google was van plan in 2024 zijn volledig in-house ontwikkelde Tensor-chipset uit te brengen. Een plan dat nu op de lange termijn is geschoven nadat de deadline voor productietesten werd gemist.

Google ontwikkelde eigen Tensor

De chipset, die intern de noemer ‘Redondo’ meekreeg, moest dus Google’s eerste onafhankelijk ontwikkelde chipset worden. Hiervoor zocht Google de samenwerking op met TSMC, de grootste chipfabrikant wereldwijd. Om de chipset tijdig op de markt te brengen moest de chipfabrikant de testontwerpen eind vorig jaar ontvangen. Dit is niet gebeurd, stelt The Information nu: Google zou de ontwerpen pas begin dit jaar hebben aangeleverd.

Google zou Redondo zodoende ook niet meer in een Pixel-smartphone willen gebruiken. Wel heeft het de opdracht gegeven aan TSMC een ‘testproductie’ uit te voeren. Resultaten die daaruit volgen, dienen ter optimalisatie van de eerstvolgende in-house ontwikkelde chipset. Ook daarvan is nu al het een en ander bekend. Volgens de publicatie staat de chipset intern bekend als de ‘Laguna’. Daarnaast is het Google’s eerste 3nm-chipset, gebakken op TSMC’s geavanceerde 3nm-productieproces. Naar de buitenwereld moet de chipset bekendstaan als de Tensor G5.

Tijdelijk nog bij Samsung

Tot Google in 2025 de Tensor G5 lanceert, wordt de samenwerking met Samsung voortgezet. Wel is Google druk bezig om Samsung-componenten te vervangen door eigen ontwerpen. Vermoedelijk wil de zoekgigant daarmee ook in de productiekosten van de Tensor-chipsets snijden.

Voor de Pixel 8-serie blijft Samsung dus ook de productiepartner. Zij leveren voor die smartphone de Tensor G3-chipset, met een volledig nieuw ontwerp. Verwacht wordt dat die telefoon in de herfst op de markt komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business