Dit is de chipset van de Google Pixel 8-serie

Google Pixel 8
© OnLeaks/MySmartPrice
Google’s aanstaande Pixel 8-serie maakt naar verluidt gebruik van een Tensor G3-chipset. Van die Arm-chipset zijn dit weekend alle specificaties uitgelekt.

Google ontwikkelt alweer enkele jaren zijn eigen mobiele chipsets in de Tensor-reeks. Althans, het werkt daarvoor samen met Samsung’s Semiconductor-tak, die ook verantwoordelijk is voor Exynos-chipsets. Interne bronnen bij Google bevestigden tegenover Android Authority dat het merk voor de Pixel 8-serie gebruikmaakt van de Tensor G3, met codenaam ‘Zuma’.

Ze weten daarbij ook meteen de belangrijkste specificaties te vertellen. Voorop staat dat Google met de Tensor G3 overstapt naar de ARMv9-architectuur. De Tensor G2 en G1 waren beiden gebaseerd op Arm V8.2-ontwerpen. Die upgrade betekent in eerste plaats dat de zoekgigant gebruik kan maken van nieuwe ARMv9-kernen. Concreet stapt Google over op een 1+4+4-ontwerp, met één krachtige Cortex X3-kern en vier vlotte Cortex-A715-kernen. Een viertal energiezuinige Cortex-A510-kernen maken het ontwerp compleet.

Uitgelicht artikel Google Pixel 8 Pixel 8 ontbeert upgrade voor draadloos opladen

Bovenop de geüpgradede kernen, zag het ook ruimte om de kloksnelheden te verhogen. Voor de X-kern gaat de kloksnelheid van 2,85GHz naar 3,0GHz. Bij de A7-kernen is het verschil eveneens 0,15GHz – van 2,3GHz naar 2,45GHz –, terwijl de A5-kernen van 1,8GHz stijgen naar 2,15GHz. Deze upgrades gaan vermoedelijk gepaard met een efficiënter productieproces. Momenteel is echter nog niet bekend welk Samsung-procedé Google gaat gebruiken.

Focus op veiligheid

ARM’s V9-architectuur biedt ook kansen om de veiligheid op te schroeven. Dat wordt ook ingezet op de Tensor G3, met ondersteuning voor Memory Tagging Extensions (MTE). Die hardware-gebaseerde beveiligingslaag voorkomt aanvallen op het geheugen van Arm-gebaseerde toestellen. Hoewel MTE in de basis niet nieuw is en alle ARMv9-toestellen dit protocol ondersteunen, wordt de Pixel 8 (Pro) naar verluidt het eerste toestel om dit in te schakelen.

Vlottere Mali G-gpu

Volgens de bronnen zou Google ook de gpu upgraden. Concreet schakelt het over naar de Mali-G715-gpu van Arm. Die gpu ondersteunt onder meer raytracing en beschikt over tien grafische kernen.

Verder is de Tensor G3 in staat 8K-video aan 30 fps te encoderen en decoderen. Dat betekent echter niet dat de Pixel 8 ook 8K-video kan opnemen. Op het vlak van encoderen en decoderen komt de G3 ook met AV1-ondersteuning. Daarvoor werd volgens de bronnen een aparte kern toegevoegd. Op de G2 was al wel AV1-ondersteuning aanwezig; toen nog met het BigOcean-rekenblok. Nu stapt Google over naar ‘BigWave’, dat 4K/60, 4K/30 en 1080p/120 video kan encoderen en decoderen in AV1.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business