5G komt in september naar Brussel

5G
© Unsplash/Shiwa ID
Vanaf september kunnen telecomproviders 5G-netwerken aanbieden in Brussel. Zij moeten hiervoor wel een vergunning aanvragen bij de Brusselse milieuadministratie.

Zowel Brussel als Wallonië waren van in het begin tegen de uitrol van 5G-netwerken. Volgens de gewesten zorgen 5G-netwerken voor meer straling dan toegelaten in hun wet- en regelgeving. Daar moest dus eerst verandering in komen. Voor Brussel is die wijziging compleet en ligt de uitrol van 5G ook in het verschiet. In september worden telecomoperatoren toegelaten op 5G-frequenties, mits ze daarvoor de juiste vergunning verkregen.

5G vanaf september in Brussel

Die procedure staan sinds dit weekend open, meldt De Tijd. Welke operatoren zo’n aanvraag bij de Brusselse milieudienst indienen, is nog ongeweten. Base/Telenet, Orange en Proximus bezitten elk een deel van het Belgische 5G-spectrum en mogen zodoende met een vergunning 5G aanbieden in Brussel. Providers mogen binnen acht weken antwoord verwachten op hun aanvraag, stelt de krant.

Daarmee kunnen de eerste 5G-netwerken in september geactiveerd worden. In eerste instantie gaat het om 5G voor de meest dichtbevolkte gebieden. Pas op een later moment krijgen andere gebieden in Brussel toegang tot de nieuwe netwerktechniek. Geschat wordt dat die volledige uitrol een jaar of langer op zich kan laten wachten. Dit wordt mede gestuwd door beperkingen die de milieudienst op heeft gesteld voor 5G-zendmasten.

Meer zendmasten vereist

Providers zijn namelijk beperkt tot een zendvermogen van 14,5 volt. Dit beperkte vermogen van 5G-zendmasten zorgt ervoor dat ze meer masten moeten inrichten om een gebied te bestrijken. Ook zal het lagere maximale zendvermogen ervoor zorgen dat de maximumsnelheden lager uitvallen.

Overigens is de kans klein dat veel Brusselaars in september al van 5G kunnen genieten. Providers mogen immers pas netwerken beginnen aanleggen als ze een vergunning verkregen. Tot die tijd moeten we het in Brussel dus stellen met 4G.

5gbrusselmobieltelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals