Nieuws

Samsung lanceert eerste microLED-tv met monsterlijk prijskaartje

microled-tv
© Samsung
Samsung heeft in India een speciale microLED-tv gelanceerd. Het reusachtige model van 140 inch heeft een prijskaartje van 11.499.000 Indiase roepies (ruim 127.000 euro).

Uiteraard is het niet de schermdiagonaal van de tv die hem zo duurt maakt, maar wel de microLEDs, op zulke schaal. Het is ook meteen de grootste tv die Samsung ooit te koop heeft aangeboden. Dat meldt SamMobile. De Zuid-Koreanen gebruiken hem vooral als showcase voor de nieuwste generatie van microLED-technologie, die voor een ‘perfecte’ beeldkwaliteit moet zorgen.

Eerste microLED-tv

MicroLED is een nieuwe technologie die de beste eigenschappen van lcd en oled moet samenbrengen. Denk daarbij aan de hoogste helderheidsniveaus die lcd te bieden heeft, in tandem met het perfecte zwart en de diepen kleuren van oledpanelen. Bovendien hebben de nieuwste microLEDs niet meer te kampen met het inbranden van het beeld, iets wat bij oled-tv’s moeilijk uit te roeien blijkt. MicroLED-tv’s zouden in staat zijn om een ontzettend hoge helderheid aan te houden voor lange tijd, zonder dat dit een impact heeft op het paneel.

De microLEDs in deze tv hebben een schaal van 24,8 miljoen micrometer. Dat maakt ze geschikt voor een resolutie hoger dan 6K. Bovendien genereren ze hun eigen backlight en kleur. De microLEDs zijn gemaakt van saffier en zijn tien keer kleiner dan reguliere leds, zoals we die in lcd-tv’s terugvinden voor achtergrondverlichting.

MicroLED-tv’s zijn de toekomst

De reusachtige tv heeft (hoe kan het ook anders) een monolithisch design en haast onzichtbare randen. Ook dit exemplaar heeft een Ambient Mode+ en Art Mode, waarmee de tv in een gigantisch schilderij kan veranderen. Verder ondersteunt hij een refresh rate tot 120 Hz, HDR10+, 20-bit-processing, Multi-Intelligence AI Upscaling, Scene Adaptive Contrast en Dynamic Range Expansion+. Het scherm is ook op te delen in vier aparte panelen, waardoor vier kijkers dus elk hun eigen 4K-videostream kunnen zien, aan 120 fps.

Op termijn gaat Samsung zijn microLED-tv’s ook in meer menselijke formaten (en prijskaartjes) op de markt brengen, wereldwijd. Wanneer die bij ons beschikbaar zullen zijn, is nog niet bekend.

SamMobile bekeek de tv van dichterbij op CES 2023, in januari:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business