Nieuws

Google integreert grammaticacontrole in zoekmachine

Google zoekresultaten
© iStock / bigtunaonline
Met de zoekmachine van Google kan je meer dan alleen webpagina’s op internet zoeken. Nu kan je ook je zinsconstructies laten controleren.

Grammaticaregels kunnen nogal eens verwarrend zijn. Om mensen wat te helpen met hun taalgebruik lanceert Google een nieuwe tool die je grammatica controleert op fouten. Let wel: voorlopig is de functie enkel beschikbaar in het Engels. Voor je Nederlandse teksten zal je dus zelf nog even de juiste regels moeten zoeken en toepassen. Naar verwachting wordt de handigheid naar verloop van tijd wel uitgebreid naar andere talen.

Het is niet bijzonder moeilijk om de functie activeren: daarvoor hoef je enkel een (Engelstalige) zin aan de Google-zoekmachine te geven, gevolgd door de woorden “grammar check” – of iets dat daarop lijkt. De functie zou ook werken zonder er specifiek achter te vragen, al moet je dan wel geluk hebben dat de functie geactiveerd wordt. Door “grammar check” achteraan je opdracht te voegen, ben je er zeker van dat Google de controle zal uitvoeren.

Is je zin grammaticaal gezien in orde? Dan verschijnt er een kaartje waarin je een groen vinkje ziet. Zit er een foutje in je zin? Dan corrigeert Google dat meteen. De correctie wordt meteen in het vet gedrukt en onderstreept, zodat je kan zien waar je in de fout bent gegaan. Ook spellingsfouten worden meteen gecorrigeerd door de tool.

Artificiële intelligentie

Achter de schermen wordt je zin gecontroleerd door een AI-systeem dat taal kan analyseren. Google waarschuwt dan ook dat de grammaticacontrole “niet 100% accuraat is, zeker met deelzinnen”. Het is dus beter om meteen volledige zinnen aan Google voor te schotelen.

Niet alle zinnen kunnen overigens gecontroleerd worden op gebrekkige grammatica. Google hanteert een aantal richtlijnen voor zoekopdrachten en die zijn ook hier van toepassing. Daardoor zullen gevaarlijke, aanvallende, haatvolle, medische, seksueel expliciete en vulgaire zinnen niet gecontroleerd worden.

Wanneer de grammaticachecker ook in het Nederlands beschikbaar komt is nog niet geweten.

Uitgelicht artikel Google Chrome Google verbetert zoekfunctie van Google Chrome voor Android en iOS
googlegoogle searchinternetzoekmachines

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals