Nieuws

TikTok verplicht label voor filmpjes waar AI aan meewerkte

auteursrecht
© iStock / Choreograph
Het wordt steeds moeilijker om te zien wat echt is en wat niet. Om die reden vraagt nu ook TikTok aan zijn gebruikers om AI-gegenereerde content duidelijk als dusdanig te markeren.

De beslissing geldt niet enkel voor grote accounts: ook jij, met je eigen TikTok-account, zal een vermelding bij je TikToks moeten zetten als je geholpen werd door AI om het filmpje te maken.

Hoe je dat precies doet? Wanneer je een TikTok-video uploadt, kies je eerst voor ‘meer opties’. Onder dit instellingenscherm vind je nu een sectie “AI-gegenereerde content”. Al wat je moet doen om de melding aan te zetten voor je TikTok, is de schuifschakelaar naar rechts slepen.

TikTok verwacht van zijn gebruikers dat ze gebruik zullen maken van de functie. Gegenereerde content zal van het platform verwijderd kunnen worden als er geen label aan vast zit. Daarmee legt TikTok de verantwoordelijkheid voor het AI-label volledig de gebruiker.

Deepfakes

Het is niet de eerste keer dat TikTok gegenereerde filmpjes weert. In 2020 verbood de populaire app het maken van deepfakes al een keer. Bij zo’n deepfake wordt een stem gegenereerd door AI en kan deze met een computersysteem op een gezicht gekleefd worden. Het uiteindelijke resultaat is bijvoorbeeld een levensechte video van iemand – bijvoorbeeld een beroemdheid – die onmogelijke dingen zegt, die je anders nooit zou horen. Zulke video’s kunnen enorm misleidend zijn en houden mensen mogelijks een valse realiteit voor, waardoor TikTok besloot ze niet te tonen.

Labels bij Instagram

TikTok is niet het enige merk dat werkt aan labels voor AI-content. Vorige week raakte bekend dat Instagram ook labels zal krijgen om aan te duiden welke plaatjes er door AI gegenereerd werden. Van wat we al van dat Instagram-label weten, zie het ernaar uit dat je het ook als gebruiker zelf zal kunnen plaatsen. Het lijkt er ook op dat Meta zo’n labels zelf zal kunnen toevoegen. Wanneer het label bij Instagram precies verschijnt is onzeker. Bij TikTok staat het er nu en kan je het meteen aan je video’s toevoegen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business