Nieuws

Titanenstrijd AMD en Intel op keerpunt beland

Intel en AMD strijd marktaandeel
© Unsplash/Andrey Matveev
AMD en Intel zijn al jarenlang in een strijd om marktaandeel verwikkeld. Intel lijkt nu toch met de kroon naar huis te gaan.

Dat becijferde onderzoekers van John Peddie Research. De marktonderzoeker deelde deze week de cijfers over het tweede kwartaal – met een opvallend rooskleurig einde voor Intel. Volgens het rapport zag Intel zijn marktaandeel in de CPU-markt het voorbije kwartaal namelijk met 23 procent toenemen. Concurrent AMD zakt juist met 5,3 procent terug in de grafieken, melden de analisten.

23% minder CPU’s

Intel wist het tweede kwartaal dus goed te boeren. Tegelijk is het nieuws zeker niet geheel positief. Chipfabrikanten verkopen nog altijd minder processoren dan vorig jaar. Op jaarbasis meldt de marktonderzoeker een daling van 23 procent in de verkopen van CPU’s. De daling van desktopchips is volgens de analisten het sterkst, aan 25 procent. Laptops lijken nog iets meer in trek. Tegelijk laat ook de markt van notebookchips een daling van 22 procent zien.

John Peddie Research spreekt in zijn rapport wel van voorzichtig herstel. In het tweede kwartaal was er voor het eerst sinds de hoogtijdagen in 2022 geen sprake van een verdere daling. Chipfabrikanten verkochten zelfs iets meer CPU’s dan in het eerste kwartaal van 2023. Hoe het derde kwartaal uitpakt is nog erg onzeker. Analisten zeggen voorzichtig positief te zijn. Dit betekent echter niet dat de verkopen opnieuw gaan stijgen. Wel verkopen fabrikanten in het derde kwartaal meestal meer pc’s en laptops vanwege de start van het nieuwe studiejaar.

Uitgelicht artikel AMD Ryzen 7000 Ernstig AMD Ryzen-lek laat wachtwoorden stelen

AMD versus Intel

Intel behoudt voorlopig zijn voorsprong op AMD. Of de fabrikant zijn voorsprong dit kwartaal weeral verder kan uitbreiden, hangt met name af van AMD’s chipaanbod. Intel kon zo rap groeien door een gat in AMD’s aanbod; een gat dat zich bevindt in de budgetsegmenten. AMD focust zich momenteel op de duurdere prijsklassen, wat nu ten koste lijkt te gaan van verkoopcijfers. Niettemin omdat – door de economische situatie – de vraag naar duurdere computers is gedaald.

Verwacht wordt dat de komst van AMD’s 7040-processoren voor laptops het markaandeel van AMD zeker en vast kan stuwen. Het is dan enkel nog wachten op opties voor goedkopere laptops. Intel zit AMD op de hielen, ook in de high-end klasse. In de tweede helft van het jaar zou de Meteor Lake-serie voor laptops breed beschikbaar moeten komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business