Nieuws

Gboard-update brengt AI en handschriften naar toetsenbord

gboard
© Unsplash / Jonas Leupe
Je tekst laten nalezen op fouten? Even snel iets neerpennen in plaats van het te typen? Met de laatste Gboard-update kan het.

Amper een week geleden werkte Google Gboard, het standaardtoetsenbord voor Android-telefoons, bij. Van de update werden vooral eigenaars van foldables en tablets met grote schermen beter: plots kon het toetsenbord makkelijker uitgerekt worden. In een nieuwe update voor Gboard steekt Google het toetsenbord echter voorbij. Je kan nu namelijk ook met de hand berichtjes schrijven.

Echt beschikbaar is de functie nog niet, maar er wordt duidelijk aan gewerkt. Bij 9to5Google vonden ze een aantal lijnen in de code van Gboard 13.3 die erop wijzen dat handschriften binnenkort een grote rol gaan spelen bij het toetsenbord. Ook daar profiteren voornamelijk de grotere schermen van.

Een van de grootste veranderingen is een nieuwe handschrift-modus voor Gboard. Momenteel kan je al het volledige toetsenbord omvormen tot een veld waarin je kan schrijven. Met de nieuwe update kan je die stap gewoon overslaan: je neemt je stylus en kan rechtstreeks in tekstvelden beginnen schrijven. Op die manier kan je de toegang tot het toetsenbord behouden voor wanneer dat nodig is.

Google brengt ook enkele unieke functies naar de handschriften in Gboard. Zo kan je binnenkort woorden of zinnen selecteren door er een cirkel rond te trekken. Kopiëren, knippen of delen? Je hoeft er maar voor op de selectie te tikken en de juiste optie voor te selecteren. Je foutjes kan je binnenkort ook gewoon doorstrepen – Gboard zal dat automatisch interpreteren als een verwijderd teken. Ten slotte zal je ook woorden aan elkaar kunnen verbinden door er een lijn tussen te trekken én kan je met de stylus makkelijk op een nieuwe lijn beginnen schrijven.

AI-tekstcontrole

Google bakt ook AI-technologie in bij Gboard. Die zal vooral je tekst op fouten gaan controleren. ‘Proofread’, zoals de functie in het Engels heet, zal beschikbaar zijn vanaf de Gboard-toolbar. Het systeem zal meteen op alle aspecten van je tekst letten: spelling, grammatica en zelfs punctuati worden geëvalueerd. Suggesties die het AI-systeem maakt kan je negatief of positief beoordelen. Je beoordelingen worden gebruikt door Google om het tekstcontrolesysteem te verbeteren.

Het zal ook mogelijk zijn om je tekst te laten herschrijven met een ‘toon’-fuctie. Je zal het AI-systeem dus ook kunnen gebruiken om je berichten wat informeler of vloeiender te maken.

AI-stickers

Een derde manier waarop Gboard generatieve AI inzet, is met stickers. Dat nieuwe gedeelte van het toetsenbord zal ‘Emogen’ heten. De gebruikersinterface lijkt zeer sterk op die van de stickers in Gboard, alleen zijn er geen stickers te zien. Aanvankelijk zie je alleen in zoekveld. Zodra je hier een zoekopdracht invult zal het scherm gevuld worden met allerlei stickers die door een AI-systeem gegenereerd werden. Zo ben je in ieder geval zeker dat je een unieke sticker stuurt.

Uitgelicht artikel Gboard Gboard krijgt ‘undo’-knop om vergissingen ongedaan te maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business