Nieuws

Firefox brengt browserextensies (opnieuw) naar Android

firefox review checker
© Mozilla
Firefox haalt opnieuw browserextensies naar Android. Naar verwachting zijn ze eind dit jaar beschikbaar.

Mozilla kondigt aan dat de Firefox-browser voor Android-apparaten binnenkort ondersteuning biedt voor browserextensies. Momenteel is er geen enkele mobiele browser die zo’n ondersteuning biedt. Het bedrijf komt dan ook extra vroeg met de aankondiging. Op die manier hebben ontwikkelaars tijd om hun extensies compatibel te maken met het mobiele besturingssysteem.

Browserextensies in Firefox

Browserextensies of -add-ons kunnen heel wat functies toevoegen aan je browser. Zo zijn adblockers, die reclame tegenhouden, enorm populair. Ook extensies die volledige webpagina’s vertalen of bijvoorbeeld de Pinterest-bewaarknop, zijn zulke add-ons. Momenteel zijn ze wel beschikbaar voor wie via de computer surft, maar niet op je smartphone. Of toch niet als je pech hebt: Firefox op Android biedt al langer ondersteuning voor extensies, maar erg veel zijn er niet te vinden. Ooit was dat anders, maar toen de browser in 2020 helemaal herwerkt werd, verdween een groot deel van die extensies omdat ze simpelweg niet meer werkten. Vandaag zijn er voor Firefox op Android vooral extensies van Mozilla zelf te vinden, maar daar blijft het grotendeels bij.

Firefox is dus klaar om de extensies nieuw leven in te blazen. Deze keer gooit Mozilla het over een iets andere boeg: de extensies voor Firefox op Android zullen exact dezelfde zijn als voor op je computer. De extensies maken deel uit van het addons.mozilla.org-ecosysteem (AMO). Aangezien dat een ‘open’ ecosysteem is, kan je ook zelf extensies ontwikkelen en in AMO laten opnemen. Zo kan je ze ook zelf op je smartphone gebruiken.

Beschikbaarheid

Een definitieve lanceringsdatum voor de extensie-ondersteuning heeft Mozilla nog niet. In september zou de browserfabrikant met meer nieuws komen. Wel mag je verwachten dat browserextensies nog voor het einde van het jaar ook op je Android-telefoon beschikbaar zijn. Om ontwikkelaars hun extensies klaar te helpen stomen biedt Mozilla alvast een aantal tips. Meer hulpmiddelen voor ontwikkelaars zouden in de komende weken beschikbaar moeten komen.

Uitgelicht artikel Firefox browser Firefox Relay nu ook beschikbaar voor Android
Androidbrowsersfirefoxinternetmobielmozilla firefoxsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen