Nieuws

Google komt met minimumvoorwaarden voor foldables

OnePlus V Foldables
© OnLeaks
Google wil voorkomen dat er slechte foldables op de markt komen en zou daarom met een lijst van minimumvoorwaarden komen.

Meer dan ooit is er vandaag aandacht voor vouwbare smartphones. Samsung lanceerde zopas de Galaxy Z Flip 5 en de Z Fold 5, terwijl Motorola dan weer met de Razr 40 Ultra op de proppen kwam. Ook Google’s eigen Pixel Fold gaat geregeld over de tongen. Natuurlijk is de ene smartphone al wat beter en duurzamer dan de andere. Om grote verschillen – en vooral gebrekkige telefoons – te voorkomen denkt Google nu aan minimumvoorwaarden voor foldables.

De zoekmachinegigant en Android-ontwikkelaar doelt daarmee op een lijst van voorwaarden waaraan nieuwe vouwbare telefoons moeten voldoen. Doen ze dat niet? Dan mogen ze niet uitgebracht worden met het Android-besturingssysteem. Die informatie deelt Android-expert Mishaal Rahman achter de betaalmuur op zijn Patreon-account.

Fabrikanten zouden bij het lanceren van een nieuwe telefoon een vragenlijst moeten invullen én een sample opsturen naar Google. Op die manier lijkt Google meer invloed uit te willen oefenen op wat voor foldables er precies op de markt verschijnen.

Minimumvoorwaarden

Die minimumvoorwaarden klinken op zich meer dan redelijk, en zullen vooral de consument ten goede komen. Google zal bijvoorbeeld eisen dat elke telefoon minstens 200.000 keren open- en dichtgevouwen kan worden. Lukt dat niet en gaat de telefoon vroegtijdig stuk, zoals de Motorola Razr 40 Ultra? Dan is hij gebuisd. Samsungs vouwbare telefoons halen dat cijfer vandaag al. Voor wie zijn telefoon 100 keer per dag open en dicht vouwt: dat wil zegen dat hij over vijf jaar nog moet werken.

Voor het sluitingsmechanisme komt Google met nog een bijzondere voorwaarde. Zit er wrijving op het vouwmechanisme? Dan moet die wrijving ook na 200.000 vouwacties nog te merken zijn: tenminste 80% van de frictie moet dan nog aanwezig zijn. Met die voorwaarde wil Google beperken dat er allerlei foldables verschijnen waarvan het scherm binnen de kortste keren hangt te bengelen.

Software-updates

Google zou niet alleen invloed willen uitoefenen op de hardware, maar ook op de software-ondersteuning die fabrikanten bieden. Google zal minstens twee grote OS-updates en drie jaar aan veiligheidsupdates eisen. Op dit moment bieden fabrikanten uit eigen beweging vaak tot vijf jaar aan updates – en gelukkig maar. Vouwbare smartphones kosten doorgaans een flinke smak geld – indien daar maar drie jaar aan updates bijzitten, zou dat eerlijk gezegd belabberd zijn. De hoop is dan ook dat fabrikanten hun toestellen langer van updates blijven voorzien dan de nieuwe regels voorschrijven.

Uitgelicht artikel Motorola Razr 40 Ultra Motorola Razr 40 Ultra breekt doormidden
foldablesgoogleoneplussamsungSamsung Galaxy Z Flip 5samsung galaxy Z fold 5

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen