Nieuws

Samsung Galaxy Z Flip 5 en Galaxy Z Fold 5 officieel onthuld

Samsung Galaxy Z Fold 5 en Z Flip 5
© Samsung
Samsung heeft vandaag de vijfde generatie van zijn foldables voorgesteld: de Galaxy Z Flip 5 en Galaxy Z Fold5. De nieuwe Flex Hinge moet vormfactor en functionaliteit nog beter op elkaar afstemmen.

Beide foldables draaien op de snelle Snapdragon 8 Gen 2-chipset en hebben AMOLED 2X-displays met een refresh rate van 120Hz. De Z Flip 5 heeft een Full HD+-resolutie, de Fold5 draait in QXGA+. De Galaxy Z Fold 5 krijgt 12 GB RAM voor extra productiviteit, terwijl de Galaxy Z Flip 5 het op 8 GB RAM houdt. De opties voor opslaggeheugen zijn voor de twee toestellen wel hetzelfde: 256 of 512 GB.

De belangrijkste nieuwigheid aan de foldables is het grotere Flex Window (het secundaire display achterop, nvdr.) en de Flex Hinge (het scharnier). De nieuwe, geïntegreerde scharniermodule heeft een dubbele railstructuur. Het moet de Galaxy Z Flip 5 en Z Fold 5 beter helpen toevouwen, maar ze vooral beter beschermen tegen externe schokken. Het hoofdscherm is uitgerust met een schokverspreidingslaag en een opnieuw ontworpen achterkant voor een meer solide display. Zowel het Flex Window als de achterkant zijn IPX8-gecertificeerd en voorzien van Armor Aluminium-frames en Corning Gorilla Glass Victus.

Galaxy Z Flip 5: groter Flex Window met meer functies

Bij de Galaxy Z Flip 5 is de diagonaal van het nieuwe Flex Window 3,4 inch. Dat is 3,78 keer groter dan bij de vorige generatie. Zo zijn er meer aanpassingsmogelijkheden, waaronder stijlvolle frames en informatieve en grafische klokken die je kan afstemmen op het klokontwerp van de Galaxy Watch 6-reeks. Het Flex Window geeft je ook meer nuttige informatie, via widgets voor bijvoorbeeld nieuws en het weer of een Media Controller voor bij het afspelen van je muziek. Ze worden voortaan beheerd in een nieuwe Multi Widget View, dat met een knijpbeweging op het display tevoorschijn komt. Het laat je uiteraard ook toe om eenvoudig meldingen te checken, maar geeft je ook toegang tot Quick Settings voor o.a. wifi en bluetooth. Je hoeft de telefoon ook niet open te vouwen om de oproepgeschiedenis te bekijken en snel iemand terug te bellen. Berichten beantwoorden kan met Quick Reply.

De Galaxy Z Flip 5 meet (dichtgevouwen) 71,9 x 85,1 x 15,1 mm en heeft open geplooid 6,7-inch aan schermruimte.

© Techpulse.be/Bram Lodewijks/Samsung

Op de achterkant vinden we dubbele cameraset-up, met een breedhoeklens van 12 MP en een ultrawide met evenveel megapixel. Dat moet selfies in hoge kwaliteit toelaten, dankzij het grotere Flex Window. “Wanneer je een foto van vrienden maakt, kunnen ze zichzelf zien met Dual Preview in het Flex Window, zodat ze zich in real time kunnen bijstellen voor de perfecte foto. Onderweg kunnen gebruikers een vloeiende opname maken met de camerastabilisatie van Super Steady terwijl Auto Framing ervoor zorgt dat niemand wordt buitengesloten”, aldus Samsung.

Galaxy Z Fold5: ultieme krachtpatser voor productiviteit

De dunste (67,1 x 154,9 x 13,4 mm opgevouwen) en lichtste (253 g) Fold tot nu onderscheidt zich nog altijd van het pak met een gigantisch scherm dat opengevouwen een diagonaal van 7,6 inch heeft. Multi Window en App Continuity werken volgens Samsung samen voor de ultieme productiviteitservaring op een smartphone. Bovendien is de piekhelderheid met meer dan 30 procent toegenomen, tot 1.750 nits, voor een optimale kijkervaring buitenshuis, zelfs bij fel zonlicht.

© TechPulse/Bram Lodewijks

De verbeterde Taskbar zorgt voor dynamische productiviteit, doordat je snel kunt schakelen tussen veelgebruikte apps. Nu staan er tot vier recente apps klaar om efficiënter te werken. Het verbeterde twohanded drag-and-drop kan de productiviteit verhogen bij het verplaatsen van content tussen apps en schermen. Tik met één vinger op een afbeelding in Samsung Gallery en houd deze vast. Gebruik vervolgens een andere vinger om de Samsung Notes-app te openen en de afbeelding te slepen en neer te zetten. Met hidden pop-up kan een app op de achtergrond blijven draaien, waardoor je video’s op volledig scherm kunt kijken terwijl je met vrienden chat in een zwevende pop-up aan de zijkant van het scherm.

De S Pen Fold Edition, die werd geïntroduceerd bij de derde generatie Fold in 2021, is ook verder geoptimaliseerd voor een superieure schrijfervaring op de Galaxy Z Fold 5. Deze functionaliteiten en hulpmiddelen zorgen samen voor ongekende productiviteit op een groot scherm waarmee je belangrijke taken op iedere plek kunt uitvoeren.

Prijzen en beschikbaarheid

De Galaxy Z Flip 5 en Galaxy Z Fold 5 kunnen vanaf 26 juli gereserveerd worden in geselecteerde markten, en zijn algemeen beschikbaar vanaf 7 augustus.

  • Galaxy Z Flip 5 – vanaf 1.199 euro, in de kleuren Mint, Graphite, Cream en Lavender
  • Galaxy Z Fold 5 – vanaf 1.899 euro in de kleuren Icy Blue, Phantom Black en Cream

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business