Nieuws

Tesla-batterijleverancier vestigt snellaadrecord

Tesla
© Unsplash/Vlad Tchompalov
Chinese batterijgigant CATL meldt dat het met zogeheten LFP-batterijen een snellaadrecord voor Lithium-batterijen heeft gevestigd. 10 minuten opladen voegt 400 km bereik toe.

CATL levert onder meer batterijen aan Tesla en bezit een marktaandeel van 35 procent in de EV-batterijmarkt. Juist dat bedrijf kondigt woensdag een oplossing voor onze snellaadproblemen aan: een nieuwe LPF-batterij genaamd Shenxing, ofwel een ‘goddelijke beweging’. CATL meldt dat de EV-batterij na 10 minuten snelladen voldoende stroom biedt voor een bereik van 400 km.

CATL’s CTO Gao Han spreekt van “’s werelds eerste 4C superfast charging LPF-batterij”. LPF staat daarbij voor een relatief nieuwe batterijsamenstelling: lithium-ijzer fosfaat. Geheel nieuw is die samenstelling niet. Tesla gebruikt de techniek sinds 2021 in EV’s met een lager bereik. De doorbraak van één van ‘s werelds grootste batterijfabrikanten, brengt de techniek nu mogelijk ook naar voertuigen met een groter bereik.

Daar valt nog wel wat op af te dingen. LPF-batterijen zijn weliswaar veiliger dan reguliere lithium-ion-accu’s, maar bieden tegelijk een lagere energiedichtheid. Dit betekent dat een EV met zo’n LPF-accu zwaarder is dan een EV met lithium-ion-accu’s aan eenzelfde capaciteit. Juist dat gewicht zorgt er nu nog voor dat de nieuwe accu’s minder in trek zijn.

Leveringen in 2024

Chinese batterijproducent CATL verwacht de eerste Shenxing-accu’s in 2024 te leveren aan klanten. Of Tesla van plan is het nieuwe accutype af te nemen, laat CTO Gao Han woensdag onbesproken. De fabrikant heeft zeker en vast een unieke techniek in handen.

Toekomst: solid-state-accu

Of dat in de toekomst zo uniek blijft, is nog maar de vraag. Toyota zegt vanaf 2027 de eerste solid-state-accu’s in EV’s te plaatsen. Zulke accu’s kunnen binnen de 10 minuten volledig worden opgeladen. Daarnaast is het bereik ook vele malen groter: in eerste instantie tot wel 1.200 km, aldus Toyota.

De Nederlandse accuontwikkelaar Leydenjar liet begin 2023 eveneens weten een batterijdoorbraak te hebben bereikt. Een batterij van die fabrikant laadt in slechts 5 minuten op. Het bedrijf zou al met BMW praten voor de productie van zulke batterijen voor EV’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business