Nieuws

Browser-AI Aria beschikbaar in iOS-app Opera

aria
© Opera
Aria, de slimme assistent van Opera, is nu ook beschikbaar in de iOS-app van de browser. De AI kwam er door een samenwerking met de makers van ChatGPT.

De feature is al sinds juni beschikbaar voor de desktopversie van Opera. Als je daar de mobiele versie voor smartphones bij optelt, heeft Opera wereldwijd meer dan een miljoen gebruikers. De ontwikkelaars willen hun positie verstevigen met allerlei nieuwe features, waarvan Aria een belangrijke is.

Aria kan eigenlijk hetzelfde als de Bing Copilot van Microsoft en de Search Generative Experience van Google. De slimme assistent kan vragen beantwoorden en inspelen op context rond actieve webpagina’s. Aria maakt gebruik van de GPT API van ontwikkelaar OpenAI. Voor realtime-webresultaten gebruikt Opera zijn Composer-architectuur.

Aria als slimme assistent

“Aria is een expert in zowel webnavigatie als browserfuncties”, zegt Kseniia Sycheva van Opera in een mededeling van het bedrijf. “De AI maakt het eenvoudiger om samen te werken voor taken als het ophalen van informatie, het genereren van code of tekst en vragen over producten”, klinkt het.

Aria is meer dan alleen maar een chatbot. De Opera-assistent heeft een ingebouwde advertentieblocker en ondersteunt Apple Intelligent Tracking Prevention. Zo wordt je surfgedrag over verschillende sites heen niet opgevolgd. Er is zelfs een ingebouwde VPN-dienst die je gratis kan gebruiken.

Om Aria te kunnen gebruiken heb je een Opera-account nodig. De slimme assistent wordt niet automatisch actief: daarvoor krijg je als gebruiker de keuze. TechCrunch merkte op dat Aria beschikbaar is vanuit het menu ‘Meer’ (de tab uiterst rechtsonder), in de iOS-app van Opera. Die laatste is (nu inclusief Aria) beschikbaar in 180 landen wereldwijd, waaronder ook België en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business