Nieuws

Neuriën om muziek te vinden: YouTube test nieuwe functie

YouTube
© YouTube/Google
YouTube laat gebruikers binnenkort deuntjes vinden door te neuriën. Heb je een nummer in je hoofd, maar ken je de tekst niet? Geen probleem!

YouTube werkt aan een ‘nieuwe’ functie waarmee je muziek kan vinden door een deuntje te neuriën. Enkele gebruikers zien de functie al opduiken in de Android-applicatie en kunnen dus al deelnemen aan het experiment. Al wat je hoeft te doen is een deuntje neuriën, waarna Google je doorstuurt naar video’s en Shorts waarin de muziek gebruikt wordt.

Echt nieuw is de functie echter niet. YouTube-moeder Google biedt namelijk al langer een soortgelijke functie in Google Assistant. Daarmee kan je al sinds 2020 op zoek naar de meest obscure muzieknummers, zo lang je het deuntje maar kan neuriën. Uniek aan de functie in YouTube is wel dat je zoekopdracht ook voor korte deuntjes werkt. Om met Google Assistant op zoek te gaan naar een nummer, moet je al tien tot vijftien seconden neuriën.

Buiten Google om is de functie ook elders te vinden. SoundHound en MusicXMatch, twee andere apps die muziek helpen herkennen, bieden een soortgelijke functionaliteit. Zo lang de neurie-functie niet beschikbaar is op je Android-smartphone kan je met een van deze apps op zoek naar de deuntjes die in je hoofd rondspoken. Hetzelfde geldt voor iPhone-gebruikers, al zullen zij het voorlopig bij deze apps moeten houden: of YouTube de nieuwe functie ook naar iPhones wenst uit te rollen is momenteel niet geweten. Shazam, die muziekherkenningsapp die in iOS-appraten geïntegreerd zit, kan momenteel niet met neuriën overweg.

Hou er tijdens je zoekopdracht wel rekening mee dat het deuntje iets of wat herkenbaar moet zijn. De YouTube-functie werkt op dezelfde AI-technologie als Google Assistant. Die is in staat om je geneurie te vergelijken met de ‘vingerafdruk’ van andere nummers. Die ‘vingerafdruk’ is een herkenbaar stuk van het nummer – met deuntjes die op de achtergrond spelen zal je dus vermoedelijk niet ver komen.

Uitgelicht artikel YouTube YouTube-aanbevelingen verdwijnen voor wie kijkgeschiedenis uitzet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business