Nieuws

Trump keert terug op X na maandenlange stilte

truth social
© Unsplash
Donald Trump is teruggekeerd op X (voorheen Twitter). De oud-president mocht sinds eind 2022 al terug berichten plaatsen, maar bleef trouw aan zijn eigen sociale medium, Truth Social.

Trump werd op 6 januari 2021 verbannen van Twitter nadat hij had aangezet tot geweldpleging. De president gebruikte tweets om zijn aanhangers tot woede te drijven. Woede die uiteindelijk leidde tot de bestorming van het Capitool, met vijf doden tot gevolg. Hoewel zijn Twitter-verbod in eerste instantie een levenslange duur kreeg, kwam de socialemediagigant later tot inkeer. Zodoende mocht Trump vlak na overname van Twitter door Elon Musk terug berichten plaatsen. Lang bleef het stil op Trumps Twitter-account, tot donderdagavond.

Mugshot van Trump

Uit het niets plaatste de oud-president een tweet met een opvallende afbeelding. Het gaat immers om een mugshot van Trump, gemaakt bij de gevangenis in Fulton County, waar Trump zich door de autoriteiten liet arresteren. Dat Trump juist die afbeelding heeft gekozen, is niet geheel verrassend. Het beeld past immers binnen de retoriek die de oud-president wil neerzetten: ‘ik ben onschuldig’. De tekst bij de afbeelding bevestigt ook meteen de retoriek. “Verkiezingsinmenging, geef je nooit over”, leest het onderschrift.

Dat Trump terugkeert op X is wel enigszins opvallend. Verleden jaar noemde de oud-president X (toen nog Twitter) ‘saai’. Ook zou het platform ‘gevuld zijn met bots’. Hij wilde daarom liever op zijn eigen sociale medium, Truth Social, vertoeven. Mogelijk komt de (aanstaande) presidentskandidaat van de Republikeinen daar nu alsnog op terug.

Toekomst Truth Social

Een terugkeer naar X doet ook meteen vraagtekens opkomen bij de toekomst van Truth Social. Het platform was de voorbije maanden Trumps exclusieve communicatiemedium. Nu hij ook weer op X lijkt terug te keren, is dat mogelijk voorbij, en keren veel Truth Social-gebruikers mogelijk ook terug naar X.

Met de terugkeer lijkt Donald Trump ook komaf te maken met de exclusiviteitsrechten van Truth Social. De oud-president mocht eerder enkel berichten op X plaatsen als deze ten minste zes uur eerder op TS verschenen. Mogelijk is die exclusiviteitsperiode reeds afgelopen, of lapt Trump die regel aan zijn laars – alles om zijn bereik te vergroten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business