Nieuws

Donald Trump keert terug op Facebook en Instagram

Donald Trump
Meta stelt zijn platformen terug beschikbaar aan Donald Trump. Op 6 januari 2021 werd Trump van Facebook en Instagram verbannen na het plaatsen van een stoet opruiende berichten.

Na ruim twee jaar komt daarmee een einde aan de ban van Donald Trump op sociale media. Eerder mocht de ex-president van de Verenigde Staten al terugkeren op Twitter. Nu geldt dat dus ook voor Meta’s Facebook en Instagram. Meta liet eind vorige maand al weten dat het risico voor de publieke veiligheid voldoende was afgenomen. Hiervoor analyseerde de socialmediagigant het gedrag van de oud-president én sprak het met experten over mogelijke risico’s.

Risico’s voor openbare veiligheid

Hoe de president zich ook gedroeg, een oneindige ban van Trump zat er niet in. Meta’s toezichtraad – die bindende adviezen mag geven over het beleid van het bedrijf – kwam eerder met kritiek op de verbanning voor onbepaalde duur. Kort daarop besloot Meta de ban een maximale duur van 2 jaar mee te geven. Als voorwaarde voor het einde van de ban werd gesteld dat de veiligheidsrisico’s van de terugkeer van Trump voldoende zouden zijn afgenomen.

Nu dat het geval is, mag Trump dus weer berichten plaatsen op Facebook en Instagram. De vraag is enkel of de oud-President van die mogelijkheid gebruik gaat maken. Hoewel Trump sinds november verleden jaar terug toegang heeft tot zijn Twitter-account, plaatste hij daar nog geen berichten op. Contractuele voorwaarden voor zijn eigen sociale medium, Truth Social, beperken Trump ook sterk in het plaatsen van content op andere platformen. Pas zes uur nadat een bericht op Truth Social is geplaatst, mag datzelfde bericht op Twitter (en nu ook Facebook en Instagram) verschijnen.

Sancties bij nieuwe overtredingen

Daarnaast staat Trump op Facebook, Instagram en Twitter onder verscherpt toezicht. Meta meldt dat de oud-president extra sancties krijgt opgelegd als hij de gebruikersvoorwaarden schendt. Dat houdt in dat bij zo’n overtreding niet alleen het bericht wordt verwijderd, maar ook een schorsing opgelegd krijgt. Zo’n schorsing duurt minimaal één maand en maximaal twee jaar; de exacte duur hangt steeds af van de ernst van de overtreding. Volgens Meta geldt dit beleid voortaan ook voor andere publieke figuren.

Ondergang van het ‘vrije woord’

Het is mogelijk dat Trump op termijn alsnog terugkeert naar Facebook, Instagram en Twitter. Truth Social draait immers niet geweldig en dat is inmiddels ook geen geheim meer. In augustus werd nog bekend dat Truth Social zelfs bijna failliet was; het bedrijf worstelt met het rondbreien van de losse eindjes. Van advertentie-inkomsten moet Trump het niet hebben: voor adverteerders is het sociale medium een plek die ze liever vermijden.

Datzelfde zien we inmiddels gebeuren bij Truth Social-concurrent Parler. Dat bedrijf ontsloeg begin dit jaar 75 procent van zijn personeel, en blijft naar verluidt achter met nog zo’n 20 werknemers. De oprichters van het sociale medium stellen met Parler het vrije woord te willen beschermen. Termen die vooral bij Trump-aanhangers in goede aarde vallen. Net als Truth Social, weet Parler daar echter geen droog brood mee te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business