Nieuws

Windows 11-update bezorgt gebruikers een Blue Screen of Death

© iStock / Wachiwit
Een optionele update legt bij gebruikers met MSI-moederborden de hele pc lam. Wachten met de update is voor hen de boodschap.

Microsoft stuurt tweemaal per maand een update uit voor Windows 11. Op patch tuesdays, de tweede dinsdagen van de maand, stuurt Microsoft steeds een veiligheidsupdate uit voor Windows 11. De tweede maandelijkse update is optioneel en komt vooral met kwaliteitsverbeteringen. Deze keer kwam update KB5029351 voor een aantal gebruikers echter met een ‘Blue Screen of Death’.

Niet alle gebruikers ondervinden problemen na het installeren van de update. Het lijkt erop dat vooral gebruikers van MSI-moederborden een blauw scherm te zien krijgen, ongeacht wat voor processor ze hebben. Na het installeren van de update krijgen gebruikers het beruchte blauwe scherm te zien met daarop een foutmelding: “UNSUPPORTED_PROCESSOR”. Dat zowel Intel- als AMD-CPU’s door de problemen getroffen worden, maakt duidelijk dat het probleem echter niet bij de processor zit.

BIOS-update

Waar het probleem dan wel zit? Dat is moeilijk te bepalen. In ieder geval heeft Microsoft de update voor getroffen gebruikers onzichtbaar gemaakt. Heb je recent een update uitgevoerd van je MSI BIOS? Dan zal je dus de gewraakte update niet zien verschijnen. Het vermoeden luidt namelijk dat een MSI BIOS-update, die ondersteuning voor chips van de veertiende generatie moest toevoegen, aan de grond van het probleem ligt. Andere pc’s kunnen de update nog wel installeren. Of Microsoft werkt aan een update waarin er zich geen problemen voordoen is ongeweten.

Gebruikers die de update wel konden installeren krijgen een aantal kleine nieuwigheden in het besturingssysteem. Heb je het zoek-icoontje in je taakbalk staan? Dan zal je nu al kunnen zoeken door je muis over het icoontje te doen zweven – je hoeft dus niet meer te klikken. Verder werkt Microsoft ook een aantal problemen weg met die zoekfunctie.

Durf je de nieuwe update zelf niet goed te installeren? Dan kan je gerust nog even wachten: de update is optioneel. In september, tijdens Patch Tuesday, zal deze update wel meteen mee geïnstalleerd worden. Tegen dan zouden de problemen verholpen moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business