Nieuws

Windows 11 verliest ondersteuning voor deze processoren

Windows 11-logo
© Microsoft
Microsoft heeft de lijst met ondersteunde processoren bijgewerkt. Windows 11 verliest daarbij ondersteuning voor een reeks Intel Xeon-processoren.

Microsoft werkt regelmatig de compatibiliteitsvereisten van Windows 11 bij. Meestal gebeurt dit met de komst van een grote Windows-update, waar oude hardware niet (goed) mee samenwerkt. Ditmaal lijkt daar echter geen sprake van. Recent gaf Microsoft zelf nog te kennen dat Windows 11 23H2 geen extra hardwarevereisten met zich meebrengt. Toch eindigt per direct de ondersteuning voor meerdere Intel Xeon-modellen.

Meer specifiek gaat het om Xeon E-2xxx-processoren uit de Coffee Lake-generatie. Markant is dat Microsoft enkel de zakelijke modellen van de architectuur uit de lijst met ondersteunde processoren haalt. Consumentenmodellen zoals de Intel Core i7-8700K blijven wel gewoon ondersteund, terwijl ze uit dezelfde generatie komen. Ook maken ze steeds (gedeeltelijk) gebruik van dezelfde firmware.

Een reden voor het einde van de ondersteuningstermijn wordt niet gegeven. Nu Microsoft de chips niet meer ondersteunt, zijn ze niet langer verzekerd van aanstaande Windows-upgrades. Bovendien biedt de softwareontwikkelaar geen bugoplossingen voor zulke chips. Degenen die nog een Xeon E-2-processor gebruiken, worden zodoende verplicht hun hardware te upgraden.

Ondersteuning voor AMD Ryzen

Tezamen met het wissen van enkele Intel Xeon-processoren van de lijst, voegt Microsoft juist enkele AMD Ryzen Pro-processoren toe. Meer specifiek gaat het om Ryzen Pro-processoren van AMD’s Zen 2-architectuur. Ondersteuning voor die processoren werd op 25 juli toegevoegd aan de Windows 11-compatibiliteitsvereisten. Op dezelfde datum verdween dus ondersteuning voor meerdere Xeon E-2-modellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business