Nieuws

Tabletversie Google Docs ontvangt Material You-verfje

Google Docs
© Unsplash/Google
Google is gestart met de uitrol van een geüpdatet ontwerp voor Google Docs op Android-tablets. Bij het nieuwe ontwerp zit een likje Material You-verf.

Google gaf in 2021 te kennen zijn Android-apps te optimaliseren voor tablets. Ook moedigde Google partijen als Canva, Meta en TikTok aan hun apps te optimaliseren voor grotere schermen. Hoewel de vooruitgang bij externe ontwikkelaars stroef verloopt, steekt de zoekgigant juist graag van wal over alle optimalisaties voor zijn eigen Android-apps voor tablets. Tegen I/O 2023 had Google naar eigen zeggen reeds 50 apps geoptimaliseerd. Docs is één van die apps. Wat de tabletversie van die applicatie – tot voor kort – ontbeerde was een laagje Material You-verf.

Google brengt de designtaal nu alsnog naar de tabletversie van Docs. Niet alleen Google Docs krijgt op korte termijn een nieuw likje verf. Volgens de zoekgigant komt het Material 3-ontwerp ook naar Google Sheets en Google Slides. Grote wijzigingen moeten gebruikers niet verwachten. Het verschil met het voorgaande verschil uit zich met name in de toolbar, die boven de documenten ‘zweeft’.

Uitgelicht artikel Google Translate op iOS Google Translate op iOS krijgt Material You-sausje

Cohesie tussen Android en web

Ook oogt de opmerkingen-sectie iets moderner. Onder de streep moet de update met name zorgen voor verbeterde cohesie tussen de web- en Android-versies van Docs. Wie momenteel de webversie van Docs gebruikt, is namelijk al enige tijd bekend met dit ontwerp. Frappant is dat Google nu eerst de tabletversie van Docs bijwerkt met het nieuwe ontwerp. De smartphoneversie van Google Docs is namelijk nog niet bijgewerkt naar Material 3.

Material You Google Docs Android-tablet
© Google

Het is zeker en vast goed om te zien dat het bedrijf steeds meer de nadruk legt op tabletapps; zowel voor foldables als tablets. Die focus kwam ook naar voren in een Play Store-update waardoor de tabletversie in een klap veel meer informatie kan weergeven. Hiervoor verplaatste Google menubalken én maakt het vaker gebruik van splitscreen-ontwerpen. Niet onbelangrijk is dat Google de Play Store voorzag van de optie om tabletapps te zoeken. Zo weten gebruikers zeker of een app werkt op grote schermen – incluis vouwbare telefoons.

Uitrol nieuwe Docs-app

Volgens Google verschijnen de geüpdatete versies van Docs, Sheets en Slides ten laatste 15 dagen na 18 augustus op je tablet. Zodoende is het goed mogelijk dat je de update(s) reeds ontving. Zie je de nieuwe ontwerpen nog niet? Zoek dan naar updates in de Play Store óf wacht nog enkele dagen af: de update is onderweg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business