Nieuws

Google Pixel 8 krijgt veel langer software-updates

Google Pixel 8
© Unsplash/Thai Nguyen
Google wil naar verluidt de updatetermijn van de Pixel 8 (Pro) gelijktrekken met recente iPhones. Daarmee overstijgt Google de updatetermijn van Samsung-smartphones.

Google’s Pixel-serie is momenteel een vreemde eend in de update-bijt. Waar high-end telefoons anno 2023 vaak minstens vier OS-upgrades en vijf jaar aan beveiligingspatches ontvangen, is dit op de Pixel-serie beperkt tot een 3/5-opstelling. Kortom: drie OS-updates en daarna nog twee jaar aan broodnodige beveiligingspatches. Volgens 9to5Google wil de zoekgigant met de aanstaande Pixel 8-serie komaf maken met die discrepantie.

Sterker nog: de zoekgigant wil stilaan beginnen Apple’s updatebeleid te evenaren. Met de Pixel 8 wil Google in elk geval de updatetermijn van Samsung verorberen en ‘zinvol overeenkomen met Apple’s iPhone-updatetermijn’, meldt de publicatie. De exacte uitwerking hiervan is nog wel niet gekend. De zinnen zijn alvast gezet op minstens vijf OS-upgrades.

Toch is dat nog niets vergeleken met Apple’s updatebeleid. Neem bijvoorbeeld de iPhone 6S, die na acht jaar nog altijd beveiligingspatches ontvangt. Op het vlak van OS-upgrades zingt Apple ook niet snel een toontje lager. De in 2018 gelanceerde iPhone XS – toen nog met iOS 12 – ontvangt dit jaar nog gewoon iOS 17. Vermoedelijk is dat wel ook meteen de laatste grote OS-upgrade.

Eigen ecosysteem

Hoe het Apple is gelukt zó lang updates te blijven aanbieden? ‘Ecosysteem’ is daarin het magische woord. De technologiegigant staat immers zelf steeds in voor de ontwikkeling van mobiele chips en kan daarmee dus zelf beslissen hoelang het drivers blijft uitbrengen. Voor Google ligt dit nog een pak gecompliceerder. De zoekgigant is immers gebonden aan Samsungs Exynos-afdeling. Die afdeling staat immers in voor het gros van de (driver)ontwikkelprocessen van Tensor-chipsets.

Pas op het moment dat Google zijn Tensor-chips volledig in-house ontwikkelt, krijgt het bedrijf meer controle over de updatetermijn. Dat zien we ook bij Nvidia. Nvidia Shield-apparaten die gebruikmaken van Tegra X1 en X1+-chipsets ontvangen nog altijd software-updates, ondanks dat ze flink op leeftijd zijn. Het oudste Shield-apparaat tikt reeds acht jaar van update-ondersteuning aan.

Tensor G5

Gekend is dat Google af wil van Samsung als ontwikkelpartner. In eerste instantie wilde Google zijn eerste in-house ontwikkelde Tensor-chipset al in 2024 lanceren. Na enkele obstakels in het ontwikkelproces is die lancering inmiddels uitgesteld tot 2025. Mogelijk lanceert Google met de Pixel 10 dan eindelijk zijn eigen Tensor-chipsets. Of dit ook meteen leidt tot langere updatetermijnen, moet mettertijd blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business