Nieuws

ChromeOS krijgt nieuwe functies, waaronder autocorrect en Word

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Google werkt aan een aantal nieuwe functies voor ChromeOS. Je kan ze binnenkort dus ook op jouw toestel verwachten.

Google test een aantal nieuwe functies in ChromeOS versie M116. Je kan die versie meteen downloaden, zodat je zelf al met de nieuwigheden aan de slag kan. Dat hoeft echter niet: doorgaans zit er niet zoveel tijd tussen de testversie en de definitieve release bij Google.

Je kan in ieder geval wel verwachten dat er een aantal nieuwe functies naar je Chromebook komen. Zo komt er bijvoorbeeld een autocorrector naar ChromeOS. Die zal standaard geactiveerd zijn en werken in apps die Engels als voertaal gebruiken – vermoedelijk komt ondersteuning voor het Nederlands op een later moment. De autocorrector helpt je, zoals je dat gewoon bent, typ- en spelfouten te voorkomen. Ook de zoekfunctie in de bestandsverkenner wordt flink verbeterd: die zou binnenkort niet alleen bestanden op je apparaat moeten tonen, maar ook zaken die in Google Drive staan opgeslagen.

Ook komt OCR naar ChromeOS. Die functie zal gebruikmaken van een AI-systeem dat tekens op afbeeldingen herkent en er tekst van maakt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld screenreaders ook aan de slag met tekst die anders onzichtbaar blijft. De OCR-functie komt trouwens ook naar Google Chrome, al zullen we daar iets langer op moeten wachten. OCR aanzetten kan met de nieuwe versie van ChromeOS door naar chrome://flags te surfen en daar de optie #pdf-ocr in te schakelen.

Makkelijker in te stellen

Daarnaast geeft Google de set-upwizard een update. Start je een nieuwe Chromebook voor de eerste keer op? Dan zal je nu allerlei opties te zien krijgen om bijvoorbeeld de schermgrootte aan te passen of het scrollgedrag te veranderen. Op dit moment moet je daarvoor nog naar de instellingen van je Chromebook navigeren. Binnenkort krijg je de vraag dus op het moment dat je de Chromebook voor het eerst opzet.

Erg veel Chrome-toestellen met RGB-toetsenborden zijn er niet, maar dat kan binnenkort wel veranderen. Voor de toestellen die nu al met een RGB-toetsenbord zijn uitgerust, lanceert Google een RGB-controle-app. Daarmee kan je de kleuren van je toetsenbord makkelijk instellen. Om de functie in te schakelen kopieer je chrome://flags in je zoekbalk en zoek je naar de optie #multi-zone-rgb-keyboard – die moet je namelijk aanzetten.

Beter batterijleven

Heel wat gebruikers laten hun Chromebook langer aan de lader hangen dan nodig is, en dat is niet goed voor je batterij: na verloop van tijd zal ze sneller leeglopen. In de nieuwe update van ChromeOS zit een AI-systeem dat je batterij langer in leven probeert te houden. Dat doet de laptop door je gebruiksstatistieken aan te wenden. De laptop zal steeds tot 80% opladen en dan stoppen. De laatste 20% probeert het systeem bij te laden, net voor je de laptop nodig gaat hebben. De functie is welkom: heel wat Chromebooks hebben namelijk een korte levensduur. Deze ingreep moet de levensduur van de toestellen verlengen.

Microsoft Word, Excel & Powerpoint

Lang niet iedereen gebruikt even graag de office-toepassingen van Microsoft. Goed nieuws: want binnenkort zal je Microsoft Word, Excel en PowerPoint kunnen gebruiken op je Chromebook. Om dat te doen haalt ChromeOS de Microsoft OneDrive-app binnen, die stelt je dan in staat om via Office 365 aan onder andere Word-documenten te kunnen werken.

chromechromebookschromeosgooglelaptopsupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen