Nieuws

Zorgen bij YouTube vanwege succes korte filmpjes

YouTube Shorts
© Unsplash / Szabo Viktor
Kortere filmpjes zijn populairder bij kijkers dan langere video's. Dat baart de leiding van YouTube zorgen over de toekomst.

Het is geen geheim: de laatste jaren zet YouTube steeds feller in op korte filmpjes, in plaats van op de langere video’s waar het platform bekendheid mee vergaarde. Het platform doet dat in navolging van platformen als TikTok, waar de kortere content immens populair is. Die aandachtsverschuiving baart de leiding van YouTube echter flink zorgen.

Dat bericht de Financial Times: leidinggevenden bij de filmpjeswebsite zouden een meeting achter de rug hebben waarin de toekomst van langere video’s besproken werd. Volgens cijfers van de filmpjeswebsite zouden creators alsmaar minder van die lange video’s maken en vooral focussen op Shorts. De oorzaak daarvan ligt vooral bij gebruikers, die over het algemeen vaker naar korte video’s kijken.

Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de filmpjeswebsite: langere video’s laten bijvoorbeeld meer plek voor advertenties. Bovendien wordt er vanuit die langere video’s ook vaker doorgeklikt naar webwinkels – YouTube pikt een graantje mee wanneer er daarna iets wordt verkocht. De uitkomst is dus dat YouTube minder verdient aan de kijkers die het platform bezoeken. De videodienst blijft intussen verder inzetten op Shorts. Zo krijgt YouTube Music er een integratie van, zodat gebruikers makkelijk achtergrondmuziek kunnen vinden voor hun kortere filmpjes.

Niet om te zeggen dat het filmpjesplatform het slecht doet. De advertentie-inkomsten mogen dan wel een beetje gedaald zijn, toch haalt de website nog voldoende geld binnen. Dat geld lijkt voornamelijk binnengehaald te worden met het Premium-abonnement, dat in de VS sinds kort iets duurder is. Daarnaast treedt YouTube nu ook steeds harder op tegen advertentieblockers. Zo zouden opnieuw meer gebruikers reclame voorgeschoteld krijgen, wat natuurlijk goed is voor de rekening van YouTube.

Uitgelicht artikel YouTube logo YouTube haalt hyperlinks weg uit Shorts om scammers tegen te gaan

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business