Nieuws

Samsung of LG levert MLA-oledschermen voor iPhone 16

MLA
© Apple
Samsung Display óf LG Display: een van beiden zal geavanceerde MLA-oledschermen mogen produceren voor de iPhone 16-serie van volgend jaar.

Samsung Display maakt al oledpanelen voor Apple sinds 2017, toen de iPhone X-reeks op de markt kwam. Enkel de topmodellen werden uitgerust met het duurdere displaytype. Dankzij ontwikkelingen in oledtechnologie kan Samsung Display de iPhone 16-serie nu dus uitrusten met nog straffere panelen. 

MLA-oled van Samsung of LG?

Volgens ingewijden bij The Elec overweegt Apple om nieuwe oledpanelen van het type Micro Lens Array (MLA) te gebruiken voor de volgende generatie iPhones. Oleddisplays met MLA bieden een hogere helderheid en springen efficiënter om met de beschikbare energie. LG gebruikte de technologie al in zijn duurste oled-tv’s. Ook LG heeft dus zijn diensten aangeboden aan Apple, maar de iPhonebouwer heeft naar verluidt nog niet beslist welke displayfabrikant het contract krijgt.

MLA-pannelen gebruiken een laag van miljoenen lenzen bovenop het scherm om de interne reflectie te reduceren. Zo kan de richting van de lichtoutput naar het scherm gericht worden. Op die manier wordt het al aanwezige licht efficiënter gebruikt en de helderheid zoals wij die ervaren verbeterd, zonder een hogere energiekost. Een mogelijk nadeel van MLA-oled is een verminderde helderheid naar de randen toe. Dat kan de optimale kijkhoek nauwer maken.

MLA blijft duur

MLA-oledpanelen zijn helaas ook een stuk duurder om te produceren. Uiteindelijk zal Apple dus ook nog de voor- en nadelen moeten afwegen alvorens tot een finale beslissing te komen. Samsung heeft al dergelijke displays geleverd aan Chinese smartphonemerken. Los daarvan is Apple nog steeds zijn eigen microLED-displays aan het ontwikkelen. Zo hoopt de Californische techreus minder afhankelijk te worden van schermfabrikanten Samsung en LG.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business