Nieuws

AWS haalt EC2-Classic en een stukje geschiedenis uit de lucht

AWS EC2-Classic
© iStock / krblokhin
AWS biedt al sinds 2006 clouddiensten aan. De eerste vorm waarin die beschikbaar waren, was in EC2-instanties. Die worden nu offline gehaald.

Aan alle verhalen komt uiteindelijk een einde, dus ook aan het EC2-Classic-verhaal van AWS. Die netwerkstructuur ging al mee sinds de begindagen van AWS en computing-aanbieding. Werner Vogels, CTO bij AWS, schrijft voor zijn persoonlijke blog dat EC2-Classic op 15 augustus eindelijk werd ontkoppeld. Daardoor komt de teller voor het systeem op net geen 17 jaar te staan.

Amazon lanceerde Elastic Compute Cloud, afgekort tot EC2, in 2006. Daarmee konden klanten zwaar rekenwerk laten uitvoeren op de computers en netwerken van AWS. Of liever gezegd: netwerk, want EC2 was één gigantisch 10.0.0.0/8-netwerk. Alle instanties gaan daarbij over een enkel netwerk, dat gedeeld wordt door alle instanties. Vogels schrijft dat EC2 toen kon voorzien in “een virtuele CPU, equivalent aan een 1,7 GHz Xeon-processor met 1.75 GB aan RAM-geheugen, 160 GB aan lokale opslag en 250 Mb/s bandbreedte.

Cultuurverschuiving

In 2006 ging cloud computing duidelijk niet zo snel als vandaag. EC2-Classic, zoals het systeem naderhand omgedoopt werd, maakte het wel mogelijk om snel en gemakkelijk heel wat rekenkracht te verkrijgen. Daarmee ontketende AWS een cultuurverschuiving: in plaats van de benodigde apparatuur allemaal zelf in huis te halen, kunnen bedrijven die infrastructuur nodig hebben daarvoor gaan aankloppen bij cloudproviders. Vogels voegt eraan toe dat, hoewel het achterliggende systeem erg complex was, EC2-Classic het “bijzonder simpel” maakte om die rekenkracht te verkrijgen en in te zetten.

AWS was al 2 jaar bezig met het uitfaseren van EC2-Classic. Het netwerk en de bijbehorende infrastructuur werden overeind gehouden tot het allerlaatste moment. Pas wanneer er geen workloads meer draaiden en alle instanties afgesloten of gemigreerd waren, werd overgegaan tot de ontkoppeling. Dat proces nam zo’n twee jaar in beslag.

In de 17 jaar sinds EC2-Classic werd opgestart, heeft AWS zeker niet stilgezeten. De nieuwste instanties bieden wel tot 100 Gb/s bandbreedte, 96 virtuele CPU’s, 8 Nvidia v100 Tensor Core GPU’s met 32 GB VRAM per stuk, 768 GB RAM en 1,8 TB aan lokale SSD-opslag. Netwerktrafiek wordt nu geregeld door AWS Nitro, dat heel wat veiliger is dan EC2-Classic.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business