Nieuws

iPhone 12 overschrijdt stralingsnormen, Frankrijk staakt verkoop

iPhone 12
Frankrijk verbiedt de verkoop van de iPhone 12 omdat het toestel Europese stralingsnormen overschrijdt. Een sneeuwbaleffect kan volgen.

Apple bracht gisteren de iPhone 15 officieel uit. Toch is het niet de nieuwste Apple-smartphone die in Frankrijk met alle aandacht gaat lopen. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor de iPhone 12 uit 2020. Het toestel mag voorlopig niet meer verkocht worden omdat het de stralingsnormen overschrijdt.

Het is Cédric O, de Staatssecretaris van Digitaal van Frankrijk, die de beslissing maakt. Eerder ontdekte het Frans Agentschap voor Voedsel, Milieu, Gezondheid en Veiligheid op het Werk (ANSES) dat de iPhone 12 teveel straling met zich meebrengt. Daarvoor wordt een drempelwaarde gehanteerd, de Specific Absorption Rate (SAR), die op 2 watt per kilogram lichaamsgewicht ligt. Een gsm-toestel dat je in je hand hebt, daarvan mag je maximaal 4 watt per kilogram lichaamsgewicht straling binnenkrijgen.

Uit onderzoek blijkt dat die waarde bij de iPhone 12 hoger ligt. Aan Le Parisien vertelt Frans telecommunicatieminister Jean-Noël Barret dat de smartphone de drempelwaarden niet maar een klein beetje overstijgt. Integendeel: het toestel zou maar liefst 1,74 W/kg boven de waarde zitten en dus 5,74 W aan straling in je lichaam deponeren. De man vertelt er wel meteen bij dat de problemen opgelost zouden kunnen worden met een software-update.

Apple mag voorlopig geen iPhone 12’s meer verkopen. De fabrikant krijgt bovendien twee weken om iets aan de stralingswaarden te doen. Verwacht wordt dat Apple het probleem oplost met een software-update, maar dat is verre van zeker. Indien ze er vanuit Cupertino niet in slagen om de gsm’s veilig te maken, staan daar zware gevolgen tegenover. Barrot laat weten dat hij Apple zal bevelen om alle iPhone 12’s die in omloop zijn terug te roepen.

Wat zijn de gevolgen?

Eerst en vooral: toestellen die de SAR-waarden overschrijden, zouden slecht zijn voor je gezondheid. Een teveel aan straling zou namelijk verschillende kankers, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het is daarom dat de Europese Unie in drempelwaarden voorziet, ter aanbeveling van de lidstaten. Vanuit Frankrijk worden andere lidstaten op de hoogte gebracht van het stralingsprobleem van de iPhone. Met andere woorden: er zou wel eens een sneeuwbaleffect kunnen ontstaan.

Ook bij ons?

Ook in België zal een onderzoek gevoerd worden naar de stralingswaarden van de iPhone 12. Dat onderzoek zal uitgevoerd worden door het BIPT, de Belgische telecomwaakhond, op vraag van staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel. Of de telefoons ook hier uit de rekken gehaald worden, zal dus vooral van de resultaten van dat onderzoek afhangen. Ook andere telefoons van Apple zullen onderzocht worden.

Wat je ondertussen met je iPhone 12 moet doen? Die kan je gewoon in je zak laten steken of naast je hoofd houden om te bellen. Het is niet omdat je smartphone meer straling uitstoot dan de EU voorschrijft, dat het toestel meteen ongezond is. Wel zou er een kans zijn dat je schade oploopt na langdurig gebruik – hoe groot of hoe klein die kans is en wat ‘langdurig gebruik’ precies wil zeggen, is echter niet duidelijk. Er is, met andere woorden, geen acuut gezondheidsgevaar.

Dit artikel werd bijgewerkt op 14/09 om 00:04 met extra duiding en informatie over de situatie in België.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business