Nieuws

TikTok moet 345 miljoen betalen omdat het minderjarigen niet beschermt

TikTok boete
© Unsplash / Solen Feyissa
TikTok wordt veroordeeld tot een boete van 345 miljoen euro omdat het minderjarigen niet voldoende beschermt.

TikTok ligt al langer onder de Europese loep. De Ierse privacywaakhond DPC voerde een onderzoek uit naar hoe het bekende platform omgaat met data van minderjarigen. De resultaten van dat onderzoek kosten TikTok nu 345 miljoen euro.

De Ierse Data Protection Commission voerde een onderzoek naar TikTok. De bedoeling daarvan was om uit te zoeken of het platform zich wel aan verplichting hield – verplichtingen die vooral jongeren moeten beschermen. Het onderzoek spitste zich toe op kinderen tussen 13 en 17 jaar oud en gaat over de periode van 31 juli tot 31 december 2020. Hoewel TikTok vaak aanhaalt zijn jongste gebruikers te beschermen, ontwaarde de DPC toch enkele problemen.

Verschillende problemen

Een van die problemen zit in de privacy-instellingen voor minderjarigen. Elk nieuw TikTok-account wordt bijvoorbeeld standaard op ‘publiek’ ingesteld en dat is niet de bedoeling. Daardoor staat de persoonlijke informatie die minderjarigen via de populaire app delen gewoon te lezen op het internet. Ook de video’s die minderjarigen maakten konden gewoon door iedereen bekeken worden. Sterker nog: de Duet- en Stitch-functies, waarmee als het ware remixes van TikToks gemaakt kunnen worden, werkten ook met TikToks van minderjarigen. Het is nochtans de bedoeling dat al die functies uitgeschakeld zijn en dat jonge gebruikers ze zelf moeten activeren.

Het is ook mogelijk om accounts van minderjarigen aan accounts van meerderjarigen te koppelen. “Handig!”, zou je dan denken. Tot blijkt dat TikTok niet controleerde wie er achter de accounts zat. Zo goed als elke wildvreemde kan daardoor een koppeling aangaan met het account van een minderjarige. Daarna konden de volwassen gebruikers zelfs de privéberichten-functie activeren, terwijl die voor minderjarigen altijd uitgeschakeld moet zijn.

Niet de eerste keer

Allemaal tezamen kosten die inbreuken TikTok maar liefst 345 miljoen euro. Het is overigens niet de eerste keer dat TikTok een boete moet betalen omdat het te laks omgaat met gegevens van minderjarigen. Eerder dit jaar mocht TikTok al eens 12,7 miljoen pond (ongeveer 14,5 miljoen euro) neerleggen omdat 1,4 miljoen kinderen zich konden inschrijven bij de app, ook al waren ze nog geen dertien jaar oud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business