Nieuws

Microsoft denkt al langer aan cloudgaming voor pc-titels

© iStock / gorodenkoff
Microsoft biedt momenteel enkel cloudgaming aan voor titels die op Xbox verschenen. Pc-titels moet je nog op eigen hardware draaien.

Éen van de redenen waarom de overnamedeal tussen Microsoft en Activision zo moeizaam verliep, is cloudgaming: Microsoft zou na de overname een te belangrijke speler kunnen worden. Momenteel biedt het bedrijf cloudgamingdiensten aan via het Xbox Cloud Gaming-programma. Daar kunnen gebruikers een selectie van Xbox-spellen spelen, zonder zelf alle rekenkracht te moeten voorzien. In plaats van je Xbox, mobiele telefoon of laptop berekenen cloudcomputers bij Microsoft wat er allemaal berekend moet worden, maar krijg jij het scherm te zien.

Enkel Xbox-games

Momenteel kan dat enkel voor Xbox-games. Is er een pc-game die je graag zou spelen? Dan heb je voorlopig pech: die vind je namelijk niet in het Xbox Cloud Gaming-programma. Gelekte documenten tonen echter aan dat Microsoft ook aan een cloudgamingdienst voor pc-spellen wilt oprichten. De mails zijn niet van gisteren, maar dateren al van 2021. Toch doen ze uitschijnen dat Microsoft plannen heeft om Game Pass ook naar pc te brengen.

De mail komt van Microsoft-CEO Satya Nadella en werd opgesteld naar aan leiding van een nieuwsartikel over Google Stadia – de cloudgamingdienst van Google die inmiddels werd opgedoekt. In de mail merkt Nadella op dat Google een voordeel heeft tegenover Microsoft: omdat hun apparatuur (Linux VM’s en netwerkapparatuur) zo algemeen is, kan hardware voor meerdere projecten ingezet worden. Nadella gaat er vanuit dat ze bij Microsoft “iets gelijkaardigs zullen doen voor Game Pass PC, toch?”.

Azure GPU SKU’s voor pc-games

De mail werd ontvangen door Phil Spencer (Head of Xbox), Kareem Choudhry (Head of Cloud Gaming) en Sarah Bond (Head of Xbox Creator Experiences) . Spencer zegt in zijn antwoord dat ook Microsoft meer gebruik voor zijn systemen zou zien als de cloudgames via Azure GPU SKU’s gestreamd zouden worden. Choudhry is het daarmee eens en haalt aan dat er naar die mogelijkheid gekeken wordt.

Wat de plannen van Microsoft nu zijn, dat weten ze enkel binnen het bedrijf. De kans is echter klein dat er de komende weken of maanden iets gebeurt inzake cloudgaming. Aangezien Microsoft in een juridische strijd verwikkeld is waarin ook cloudgaming een belangrijke rol is gaan spelen, lijkt het dat de ontwikkelingen nog wel een tijdje stil zullen staan. Als er een cloudgamingdienst voor pc-games komt, dan zal Microsoft daarmee moeten opboksen tegen NVIDIA met GeForce Now en tegen Amazon, met Luna.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business