Nieuws

Android kan nu automatisch apps archiveren

App archiveren Android
© Google
Google rolt inmiddels zijn app-archiveer optie uit via de Play Store. Apps die je niet vaak gebruikt worden middels die functie automatisch ‘gearchiveerd’.

Google biedt zijn app-archiveeroptie overigens al wat langer aan. Voordien was de optie enkel zichtbaar als je opslaggeheugen bijna vol was. Nu duikt de functie ook op bij degenen met voldoende opslag, zegt Android-expert Mishaal Rahman op X. Ook op de TechPulse-redactie was de functie direct zichtbaar op onze Pixel 6 Pro.

Archiveren is overigens niet helemaal de juiste term. Een deel van de data wordt simpelweg van je smartphone verwijderd. Het gaat daarbij om App Bundels-data. Dat zijn losse onderdelen van een app. Met dit proces kan tot 60 procent van het formaat van de app worden bespaard.

Apps die eenmaal zijn gearchiveerd krijgen een klein cloudicoontje mee. Wil je een app later weer gebruiken? Dan downloadt Google daarvoor meteen de benodigde gegevens. Dat is ook wel direct het nadeel van deze archiveeroptie: je moet een dataverbinding hebben om de app weer te gaan gebruiken. Uiteraard is het ook vereist dat je voldoende opslaggeheugen beschikbaar hebt.

Lijst in de Play Store

Google toont ook een lijst van alle gearchiveerde apps in de Play Store. Hiervoor kan je terecht in het ‘Apps en apparaat beheren’-tabblad. Veeg de opties bovenaan naar links om de optie ‘Gearchiveerd’ te vinden.

Uitgelicht artikel android app apps archief archiveren Archief-functie voor apps op Android gelekt

Overigens kunnen niet alle apps gearchiveerd worden. Enkel apps die ondersteuning bieden voor de App Bundels-indeling worden gearchiveerd. Voor andere apps geldt dat je enkel data kan besparen door de gehele app, inclusief data, te verwijderen. Bij Google’s automatische archiveerfunctie blijft zulke data juist behouden.

Archiveerfunctie inschakelen

Loop jij wel eens tegen ruimtebeperkingen in? Dan kan je nu direct de archiveeroptie inschakelen. Open hiervoor de Google Play Store en klik rechtsboven op je profielfoto. Navigeer vervolgens naar Instellingen en klik op Algemeen. Zet tot slot de schakelaar aan bij ‘Apps automatisch archiveren’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business