Nieuws

Google stopt met updates voor Pixel 4a

Google Pixel 4a
© Unsplash/Daniel Romero
Google heeft naar verluidt de laatste update voor de Pixel 4a uitgebracht. Ons advies: ruil de Pixel 4a in om beveiligingsrisico's te voorkomen.

Hoewel Google de Pixel 4a slechts drie jaar geleden uitbracht, lijkt het voor de zoekgigant wel welletjes. Het bedrijf is namelijk gestopt met de update-ondersteuning van het middenklasse Pixel a-toestel. Overigens houdt het zich daarmee aan de updatebelofte die ten tijde van de lancering werd uitgesproken.

Uitgelicht artikel Google Pixel 8 Google Pixel 8 wordt op 4 oktober gelanceerd

Op officiële berichtgeving rond het einde van de ondersteuning hoeven we – zoals we inmiddels wel gewend zijn – niet te rekenen. Hoe we dan wel weten dat er geen updates meer voor de Pixel 4a uitkomen? Het toestel is als enige ‘Pixel’ uitgezonderd van de September-update.

Zwaai naar Android 14

Het einde van de ondersteuning zat er bovendien al langer aan te komen. Google heeft bijvoorbeeld geen plannen om Android 14 naar de Pixel 4a te brengen. Ook kreeg de 4a geen toegang tot de bèta van de nieuwe Android-versie.

Wat je moet doen als je een Pixel 4a bezit? In eerste instantie niets. Hoewel het toestel per direct de toegang tot beveiligingspatches verliest, vormt dat niet meteen een beveiligingsrisico. Wel neemt dit risico toe mettertijd. Het is daarom ten zeerste af te raden de Pixel 4a nog jarenlang te gebruiken. Bij zakelijke toepassing raden we eerder aan om direct tot vervanging over te gaan. Hoe klein de risico’s op beveiligingsincidenten ook zijn: voorkomen is beter dan genezen.

Google Pixel 4a 5G

Voor je naar de winkel rent: het is wel goed om verschillende Pixel 4a-modellen te onderscheiden. Het gaat namelijk enkel om de 4G-variant die geen updates meer ontvangt. De 5G-versie blijft nog tot ten minste november ondersteuning ontvangen. Hoe je dat herkent? In het instellingenmenu is dat toestel omschreven als de Pixel 4a 5G.

Voor die smartphone geldt dat hij nog wél Android 14 ontvangt. Overigens is het goed mogelijk dat de Pixel 4a nog wel een laatste, kleine update ontvangt. Verwacht echter geen grote wijzigingen of bugoplossingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business