Nieuws

iOS 17 zorgt voor slechte batterijduur

iOS 17
© Unsplash
Apple's nieuwste iOS-versie zou voor een slechte batterijduur zorgen. Gebruikers klagen dat hun accu na de iOS 17-update binnen luttele uren leeg is.

Jaarlijks keert de batterijdiscussie terug als Apple een nieuwe iOS-versie uitbrengt. Met iOS 17 is dit niet anders. Verschillende gebruikers klagen dat de batterijduur na de recente iOS-update ‘is verslechterd‘ vergeleken met iOS 16. Voor gebruikers is dat uiteraard frustrerend: hoewel ze wellicht graag nieuwe functies krijgen op hun telefoons, mag dit niet ten koste gaan van de batterijduur. Dat lijkt nu toch het geval. Lijkt, want de situatie is in werkelijkheid complexer dan wordt gedacht.

Spotlight-proces

Er is namelijk een logische verklaring voor de afgenomen batterijduur. Na het installeren van iOS 17 begint namelijk het zogeheten re-indexatieproces. In dat proces, geleid door Spotlight, zet Apple alle bestanden op jouw iPhone weer op een rijtje. Hierdoor zijn ze vlot te vinden bij een zoekopdracht.

Met Spotlight verbetert Apple dus de gebruikservaring. Vlak na het installeren van een grote(re) iOS-update gaat dit echter wel ten koste van de batterijduur. Goed om te weten: dit is dus niet eeuwig – de batterijduur van je iPhone is niet plots verslechterd. Meestal keert de batterijduur op één week tijd terug naar de originele staat.

Uitgelicht artikel iPhone 15 usb-c Apple lanceert iPhone 15 met Pro-camera en usb-c

Oudere iPhones

Er is slechts één categorie die wel degelijk een lichte verslechtering kan terugzien. Het gaat dan om oudere iPhones. Neem bijvoorbeeld de iPhone SE, iPhone 11 of zelfs iPhone 12. Die toestellen hebben er vaak meer last van dat software zwaarder wordt. Nieuwe softwarefuncties vragen immers ook rekencapaciteit. Capaciteit die bij oudere software nog niet nodig was. Daar komt nog bij dat de iPhones vaak nog kleinere batterijen hebben én al meermaals een nieuwe iOS-cyclus meemaakten.

Bovendien zijn nieuwe iPhones ook net weer iets zuiniger. Hoewel ook nieuwe telefoons allicht iets inleveren op hun batterijduur, is de impact op het geheel daarbij kleiner dan bij oudere toestellen.

Installeer iOS 17

Kortom: grosso modo kan de batterijduur van je iPhone in eerste instantie wat afnemen. Of de batterij na de update blijvend slechter presteert, hangt af van meerdere factoren. Van grote verschillen lijkt echter – voor zover op dit moment gekend – geen sprake. Wil je iOS 17 installeren? Wij hebben alvast een uitleg geschreven over hoe je de iOS-update meteen binnensleept.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business