Nieuws

Finnen hekelen band Xiaomi met Rusland

Xiaomi
© iStock
Finse telecomproviders zijn niet bepaald gerust op Xiaomi's banden met Rusland. Inmiddels besloten diverse providers zelfs geen Xiaomi-telefoons meer te verkopen.

Finland deelt een groot deel van zijn grenzen met Rusland. Hoewel die grensrelatie de voorbije jaren stabiel was, heeft de oorlog in Oekraïne alles op zijn kop gezet. Je zou wel kunnen stellen dat Finnen niet bepaald fan zijn van Rusland en bedrijven die daar actief zijn. Dat lijkt nu ook te gelden voor het Chinese Xiaomi, dat nog altijd sterke banden heeft met Rusland. De Finse telecomsector reageert nu op die banden door de verkoop van Xiaomi-telefoons te staken.

Het gaat om de grootste Finse telecomproviders – DNA en Telia – die de verkoop geheel stopzetten. Wel zeggen de providers bestaande voorraden nog te verkopen. Bij DNA moeten klanten wel even naar Xiaomi-toestellen zoeken: ze worden namelijk uit het zicht gehaald.

Elisa, een andere Finse telecomprovider, zegt het “assortiment van Xiaomi-toestellen te hebben verkleind”. Een volledige verkoopstop zit er niet in. Volgens de operator zijn ‘Xiaomi-apparaten nog altijd gewild bij bepaalde gebruikers’. Kortom: het bedrijf wil klanten niet in de weg zitten.

Vraag blijft aanhouden

Hoewel Finnen de banden van Xiaomi met Rusland hekelen, blijven ze de toestellen dus wel kopen. Dat bevestigt ook de Finse retailer Veikon Kone. De retailer stopte deze zomer met de verkoop van Xiaomi’s producten. Inmiddels is dat besluit teruggedraaid, zegt productmanager Jari Ojalehto. Het bedrijf besloot de smartphones terug te brengen nadat andere Finse retailers ze bleven verkopen.

Of Veikon Kone weer terugkomt op dat besluit nu providers de verkoop staken, is niet bekend. De ontevredenheid over Xiaomi’s banden met Rusland lijkt zeker en vast toe te nemen bij Finnen.

Uitgelicht artikel Xiaomi Robot Vacuum X10 Xiaomi hernieuwt focus op robotstofzuigers in België

“Xiaomi sponsort de oorlog”

Oekraïne kan alvast niet lachen over de terughoudendheid van Europese retailers. In april riep het Oekraïense Agentschap voor Corruptiebescherming (NACP) Xiaomi nog uit tot sponsor van de oorlog in Rusland. Volgens de Oekraïners lijkt de fabrikant weinig aandacht te besteden aan de oorlog en staat financieel gewin voorop. Dat tekent zich ook af in de Russische verkoopcijfers: het bedrijf zag zijn verkoopcijfers in Q3 2022 met 39 procent stijgen.

Daaropvolgend riep de Oekraïense regering de Europese Unie op tot een verbod van Xiaomi. Zover is het vooralsnog niet gekomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business