Nieuws

Apple kan niet met Qualcomm-modems concurreren

Apple
© Unsplash / Zhiyue
Apple lijkt voorlopig niet in staat de modems van Qualcomm te vervangen door in-house exemplaren. Het bedrijf zou ‘drie jaar achterlopen’ op de beste Qualcomm-chips.

Het is een publiek geheim dat Apple af wil van Qualcomm-modems. Zulke modems zijn prijziger dan de exemplaren die het zelf ontwikkelt, zeker op de lange termijn. Voorlopig lijkt Apple daar echter – meldt The Wall Street Journal – niets aan te kunnen veranderen. Interne testen wijzen uit dat de huidige revisie prestatiegewijs drie jaar achterloopt op de beste modems van Qualcomm.

De chips zouden bovendien veel te groot zijn. Apple’s huidige modem zou ongeveer de helft van de interne ruimte van een iPhone opslokken. Volgens de krant zou de modem bovendien snel te warm worden. Kortom: Apple’s modem is vooralsnog onbruikbaar. Tot die conclusie kwam Apple zelf ook, waardoor het nu alsnog Qualcomm-modems gebruikt in de iPhone 15-serie.

Voor die reeks wilde Apple in eerste instantie zijn eigen modems gebruiken. Nadat bekend werd dat de prestaties ondermaats waren, kreeg Qualcomm alsnog de modemorder toegeworpen. Sterker nog: de bedrijven besloten hun contractuele samenwerking te verlengen. Qualcomm levert nog tot zeker 2026 5G-modems aan de technologiegigant.

Ogen gericht op iPhone 17

Wanneer Apple’s modem wel gereed is? Bronnen van de krant stellen dat 2024 niet gehaald wordt en de modem ten vroegste in 2025 kan concurreren met Qualcomms aanbod. Nochtans is de vraag of ook dat doel gehaald wordt. Leidinggevenden van de modemteams zouden namelijk nauwelijks ervaring hebben met de ontwikkeling van zulke chips. Hierdoor werden in eerste instantie ook veel te krappe deadlines gesteld.

Uitgelicht artikel iPhone 15 usb-c Apple lanceert iPhone 15 met Pro-camera en usb-c

Bloomberg-journalist Mark Gurman verwacht dat het Apple gaat lukken de modem voor 2026 breed uit te rollen. Of dit werkelijk lukt, zal mettertijd moeten blijken. Mogelijks is de iPhone 17 het eerste toestel met de in-house modem.

appleiphonemobielqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals