Nieuws

Intel Meteor Lake-CPU’s voor desktop komen er dan toch

Intel meteor lake
© Intel
De Intel Meteor Lake-CPU's worden dan toch beschikbaar voor desktop. Eerder klonk het dat het niet ging lukken door problemen met het Intel 4-proces.

Net omdat Intel zo’n negen maanden lang niet op die geruchten reageerde, nam men ze voor waar aan. Nu schept de chipfabrikant toch duidelijkheid, door te laten weten dat er van de Meteor Lake-chips wel degelijk een desktopserie op de markt komt. Die staat nu gepland voor 2024, liet general manager computing Michelle Johnston Holthaus weten. Tom’s Desktop kwam al een van de eersten met het nieuws.

Intel Meteor Lake naar desktop 

De geruchten over problemen met het Intel 4-proces dateren van eind 2022. Die zijn nu dus opgehelderd, al is er nog geen echte richtdatum, aangezien ‘ergens in 2024’ best vaag is. Meteor Lake voor de laptop wil Intel dit jaar nog uitbrengen. De eerste Intel 4-chips (de tegenhanger van TSMC 5 nm) moeten op 14 december verschijnen.

Vernieuwend aan die chips is dat ze een meer modulaire architectuur gekregen hebben, waardoor er naast de CPU en GPU plaats zal zijn voor extra componenten, zoals ingebouwde accelerators. Die nieuwe architectuur zouden we ook moeten gaan terugzien in de naamgeving, want de befaamde i uit de ‘Core i’ verdwijnt wellicht en word vervangen door ‘ultra’.

Raptor Lake Refresh

Verder is Intel van plan om zijn desktopchips uit te breiden met de Raptor Lake Refresh-serie, als onderdeel van de 14e generatie Intelchips. De komen er mogelijk eerst, omdat ze eigenlijk wel in het vaarwater van de Meteor Lake-serie zitten. Met de recente aankondiging doelt Intel mogelijk op een specifiek gebruik van de Meteor Lake-chips. Het zou net zou goed kunnen dat de fabrikant zijn chips specifiek voor bepaalde merken en hun desktopmodellen voorbehoudt. Dat zal later moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business