Nieuws

iPhone 15 Pro Max bezwijkt onder druk

Apple iPhone 15
© Apple
Apple's iPhone 15 Pro-modellen stapten voor het eerst over op een titanium behuizing. Hierdoor zouden ze sterker moeten zijn. JerryRigEverything heeft dit alvast voor ons getest.

Inmiddels is het zover: de iPhone 15-serie is vrij verkrijgbaar. YouTuber JerryRigEverything wist ook alvast een iPhone 15 Pro Max te bemachtigen – het eerste toestel van de technologiegigant met een titanium behuizing; een materiaal dat driemaal sterker is dan roestvrij staal. Het sterkere materiaal lijkt in het geval van de iPhone 15 Pro Max weinig voordeel op te leveren, concludeert de YouTuber in zijn video. Daarin ondergaat de Pro Max een volledige marteltest, waar Zach Nelson, de YouTuber, om bekendstaat.

Krasvast(er) scherm

Nelson start zijn testen zoals gewoonlijk bij het scherm. Met verschillende materiaalsoorten test de YouTuber de hardheid van het scherm. De eerste krassen verschijnen bij niveau 6 van de Mohs-schaal van hardheid. Dit past bij gehard glas, zoals Gorilla Glass, dat we kennen van veel Android-smartphones. Wel merkt Nelson op dat de krassen bij niveau 6 minder diep zijn dan op de iPhone 14-serie én menig Android-telefoon. Pas vanaf niveau 7 verschijnen er diepere krassen.

Onderdeel van Nelson’s marteltest is ditmaal een uitgebreide uitleg over titanium frames. Tijdens de presentatie van de iPhone 15-serie gaf Apple namelijk te kennen ‘grade 5 titanium’ te gebruiken. Die metaalsoort is ontzettend prijzig: zou Apple de 15 Pro (Max) volledig uit titanium optrekken, dan zou het frame an sich zo’n 2.000 dollar kosten. Op de iPhone 15 Pro-modellen is dat echter niet het geval en is enkel het zichtbare gedeelte van het metalen frame opgetrokken uit titanium. Van binnen zegt Apple gerecycleerd aluminium te gebruiken.

Titanium is té hard?

Een nadeel van titanium dat Nelson meteen blootlegt is dat het zich vrij eenvoudig laat beschadigen. Eens het beschadigd is, krijg je bovendien de originele zilvere metalen tint te zien. Geheel verrassend is dat echter niet: er is namelijk een coating aangebracht op het titanium. Bovendien gold dit ‘euvel’ ook al voor Apple’s roestvrij stalen behuizing op de iPhone 14 Pro (Max), die eveneens een coating mee kreeg.

Voor de iPhone 15 Pro Max moet het grootste euvel nog komen als JerryRigEveryting start met de buigtest. Een test die de Pro Max niet overleeft. Zonder dat Nelson veel kracht moet zetten geeft de glazen achterkant de geest. Een exacte reden daarvoor heeft de YouTuber daarvoor (nog) niet, al speculeert hij dat de titanium behuizing mogelijk té hard is en daarom te veel druk zet op het glas.

Uitgelicht artikel OnePlus Pad pre-order OnePlus Pad is sterker dan een iPad

Frappant is echter wel dat de iPhone 15 Pro, zijn kleinere broertje, de buigtest glansrijk overleeft. Er lijkt dus structureel iets aan de hand met de Pro Max.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business