Nieuws

Nieuwe tape verlengt straks je batterijduur

Lithium-batterij smartphones
© iStock
Onderzoekers hebben met een nieuwe tapesoort de batterijduur van lithium-ionbatterijen tot wel 10 procent verbeterd. Ook zouden de batterijen hierdoor minder snel leeglopen.

Smartphones en auto’s krijgen steeds grotere lithium-batterijen mee. De laatste jaren zijn batterijen met lithium een pak efficiënter en compacter geworden. Toch neemt de capaciteit van de batterijen relatief snel af. Die afname wordt mede veroorzaakt door de ‘slijtage’ van PET-tape. Zulke polyethyleentereftalaat (PET)-tape houdt de diverse componenten van batterijen samen, maar zou – zo blijkt uit onderzoek – na verloop van tijd oplossen door chemische reacties in de batterij.

Van PET- naar PP-tape

Het oplossen van die tape zorgt niet alleen voor een afgenomen capaciteit. De onderzoekers stellen dat de slijtage er ook toe leidt dat batterijen sneller leeglopen. Dat oude batterijen sneller leeglopen, wordt dus mede veroorzaakt door opgeloste tape. Een oplossing zou liggen in het gebruik van een ander type tape: polypropeen (PP). Een opvallende ontdekking, vinden de onderzoekers zelf ook: “Niemand dacht, denk ik, dat het de tape zou kunnen zijn. Dit is de eerste keer dat we iets zien dat over het algemeen als zeer inactief wordt beschouwd in batterijen”, schrijft PhD-student Anu Adamson.

Uitgelicht artikel Tesla Tesla-batterijleverancier vestigt snellaadrecord

Welke voordelen PP exact oplevert? Volgens Anderson biedt PP-tape 10 procent betere batterijprestaties en leidt het tot een reductie van 70 procent in zelfontlading. Extra kosten moeten fabrikanten daarvoor niet maken: PET- en PP-tape zijn vrijwel gelijk geprijsd, stellen de onderzoekers. Juist omdat de kosten onveranderd blijven, kan de ontdekking van grote waarde zijn voor de accubranche, denkt Anderson.

Verificatie nodig

Vooralsnog is PP-tape enkel op kleine schaal getest, onder laboratoriumcondities. Die condities zijn niet altijd gelijk aan reguliere gebruiksomstandigheden. De ontdekking moet daarom eerst op grotere schaal geverifieerd worden. Daarna is het aan fabrikanten van lithium-batterijen om de overstap te wagen naar PP-tape.

Wanneer én vooral of dat gaat gebeuren is nog onzeker. Fabrikanten wijzigen niet zomaar de samenstelling van hun accu’s, ook omdat zij hun eigen onderzoekstrajecten doorlopen. Mogelijk is de recente ontdekking daar ook al eens aan de orde gekomen. Veel hoor je daar echter niet over – accufabrikanten sleutelen steeds achter gesloten deuren aan hun technieken en samenstellingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business