Nieuws

Populariteit Windows 11 blijft achterlopen

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows 11 blijft Microsofts zorgenkindje. Volgens Statcounter neemt het gebruik van Windows 11 nauwelijks toe.

Statcounter houdt maandelijks de gebruiksstatistieken van Windows-versies bij. Windows 11 delft in die statistieken steeds het onderspit. Zo ook in de cijfers van september 2023. Volgens Statcounter is de nieuwste Windows-versie in september goed voor 23,64 procent van alle gebruikers. Windows 10 houdt de eerste plaats bezet en staat op ruimte voorsprong van Windows 11, met een marktaandeel van 71,62 procent.

Die cijfers verschillen nauwelijks van augustus (of de maanden daarvoor), toen de Windows-versies eveneens rond de 23 en 71 procent uitkwamen. Waarom het Microsoft niet lukt meer gebruikers op Windows 11 te krijgen? Hardware speelt een belangrijke rol. Veel gebruikers kunnen simpelweg niet overstappen. Microsofts strenge hardwarevereisen – zowel op het vlak van processor als de eis voor een TPM (Trusted Platform Module) – maken het voor velen onmogelijk om over te stappen.

‘Content met Windows 10’

Daarnaast is het mogelijk dat gebruikers simpelweg content zijn met Windows 10. Hoewel Microsoft diverse extra’s biedt op Windows 11, zijn het functies die je bij regulier gebruik van Windows niet snel zal opmerken. Met andere woorden: een grote groep gebruikers voelt waarschijnlijk niet de neiging om over te stappen. Microsofts relatie met bugs in nieuwe OS-versies helpt ook zeker niet met het overhalen van gebruikers om te upgraden.

Gebruikers moeten bovendien niet upgraden om hun systeem veilig te houden. Windows 10 krijgt – tot en met 2025 – maandelijkse beveiligingsupdates. Nieuwe functies hoeven gebruikers van de OS-versie wel niet meer te verwachten. Dat beveiligingsrisico’s sommige gebruikers niet tegenhoudt van het gebruiken van een oudere OS-versie, blijkt wel met Windows 7. Statcounter meldt dat Windows 7 per september nog altijd op zo’n 3,33 procent van alle Windows-systemen draait, terwijl Microsoft per januari 2023 de ondersteuning stop heeft gezet.

Uitgelicht artikel Microsoft 365 domein Windows 12 ziet lancering in herfst 2024

Windows 11 of… toch 12?

Voor gebruikers die momenteel nog op Windows 10 draaien, ligt een upgrade naar Windows 12 zo mogelijk ook meer voor de hand. Tegen de tijd dat de ondersteuning van Windows 10 afloopt is het alweer tijd voor een nieuwe OS-versie. Verwacht wordt dat Microsoft Windows 12 in 2024 uitbrengt en zodoende na slechts vier jaar een einde brengt aan Windows 11. Einde is hier misschien wel niet het juiste woord: net als met oude versies zal Windows 11 ook nog enkele jaren beveiligingspatches ontvangen.

Wat het nieuwste OS exact te bieden heeft? Dat blijft nog koffiedik kijken. Verwacht wordt wel dat Microsoft ook de focus legt op verbeterde ondersteuning van ARM-chipsets.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals