Nieuws

Windows 12 ziet lancering in herfst 2024

Microsoft 365 domein
Geruchten wijzen erop dat Microsoft in 2024 de volgende versie van het Windows-besturingssysteem op de markt brengt. De lancering van Windows 12 zou voor de herfst zijn, terwijl het brede publiek in 2025 kennis moet maken met het OS.

Officieel is er natuurlijk nog niets aangekondigd. Toch zijn er een aantal zaken die doen uitschijnen dat Microsoft in de weer is met Windows 12. Om maar een voorbeeld te noemen: tijdens de Build 23-conferentie hintte het technologiebedrijf al naar een “volgende generatie Windows”. Windows Latest zag in één van de presentaties die tijdens de conferentie gebruikt werden, dat er wel een heel bijzondere meeting in de kalenderwidget verscheen: “the next generation of Windows”.

Een mock-up van Windows 12. © Addy Visuals

Daar blijft het echter niet bij. Eerder dit jaar, tijdens de Ignitie 2023-conferentie, maakte Microsoft per abuis een verkeerde Windows 11-update beschikbaar. Na die update zweefde de taakbalk plots: hij zat niet meer tegen de schermranden aan, maar de bureaubladachtergrond was errond zichtbaar – bovendien kreeg de balk plots ronde hoeken. Er wordt gesuggereerd dat Microsoft voor Windows 12 naar zo’n “zwevende” taakbalk wil gaan. Op basis van interne tests lijkt die nieuwe look alvast populair te zijn.

ARM

Achter de schermen wordt niet alleen aan de software gewerkt. Microsoft werkt ook aan specifieke hardware, die naast Windows 12 moet komen te staan. Meer bepaald: Microsoft werkt aan een ARM-chip. Die SoC’s zullen hun nut vooral bewijzen in mobiele apparaten en laptops en zijn vooral interessant omdat ze minder energie verbruiken. Een Windows-laptop met een ARM-SoC zou een beter batterijleven kunnen bieden dan vandaag het geval is.

Dat Windows aan de ontwikkeling van zo’n chip werkt, wordt duidelijk uit vacatures die de technologiereus op zijn website had staan. Daar zoeken ze voor het “Microsoft Silicon Team” een werknemer die bekend is met ARM-systemen. Ook het Windows-besturingssysteem zou volledig geoptimaliseerd worden voor ARM.

Uitgelicht artikel Arm Chipdesigner Arm zou smartphones duurder kunnen maken

AI

Dat Microsoft stevig inzet op AI is al lang geen geheim meer. Het ziet er dan ook naar uit dat dit voor Windows 12 niet zal veranderen: ook daar maken AI-systemen opnieuw hun opwachting. Bing-gebruikers hoeven dus niet te vrezen. Ook Windows Copilot, dat onlangs gelanceerd werd, zal opnieuw deel uitmaken van het besturingssysteem.

Uitgelicht artikel Windows 11 Microsoft introduceert Copilot en andere verbeteringen voor Windows 11

Ook op andere manieren zal AI een rol beginnen spelen. In de meest recente developer-build van Windows krijgen sommige gebruikers al te maken met AI-snap-lay-outs: wanneer je een venster in de hoek of aan de zijkant van een scherm vastzet, zal Windows automatisch suggesties maken voor hoe de overige plek gebruikt kan worden. Het is goed mogelijk dat die functie pas met Windows 12 naar het grote publiek komt. Vast staat in ieder geval dat AI op meerdere manieren in het systeem geïntegreerd zal worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business