Nieuws

Gmail krijgt meer tools in strijd tegen spam

Gmail
© iStock / yorkfoto
Google gaat zijn e-mailservice Gmail van nieuwe tools voorzien. Zo moeten er minder ongewenste berichten door de filters glippen. De update focust op bulk-e-mails.

De strengere maatregel gaat wel pas van start in februari 2024. Wie vanaf dan in één dag meer dan 5.000 berichten wil versturen naar Gmailadressen, zal eerst enkele extra stappen moeten doorlopen. Om te beginnen moet de verzender een authenticatieproces afronden via e-mail. Dat moet paal en perk stellen aan praktijken van cyberaanvallers. Google licht de nieuwe beschermingsmaatregelen toe in een blogpost.

Meer authenticatie tegen spam

Om de strenge authenticatie te doorlopen, moeten gebruikers die in bulk e-mails versturen ook Googles ‘best practices‘ volgen, zoals het gebruik van DKIM- of SPF-authenticatie voor hun e-maildomein. Daarnaast moeten verzenders hun ontvangers de mogelijkheid bieden om zich met één klik af te melden bij de mailinglijst. Verder wil Google ‘industry first’ worden met zijn spamfilter, zodat die een stuk strenger is en er minder ongewenste berichten door de mazen van het net glippen.

Gmail en Yahoo waken

Ook Yahoo-gebruikers gaan profiteren van de nieuwe preventiemaatregelen. Google heeft Yahoo namelijk gevraagd om dezelfde aanpassingen door te voeren, begin volgend jaar. “Deze aanpassingen zijn zoals een tune-up voor de e-mailwereld. Door onder de motorkap een aantal dingen te fixen, kunnen we garanderen dat het e-mailsysteem vlot blijft draaien”, zegt Neil Kumaran, productmanager bij Google. “Maar net zoals bij het onderhoud van een wagen is dit geen eenmalige tussenkomst. Het veilig, gebruiksvriendelijk en spamvrij houden van e-mail vraagt een constante samenwerking en waakzaamheid binnen de hele e-mailcommunity”, besluit hij.

Uitgelicht artikel Gmail HTML-versie van Gmail gaat in 2024 op de schop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business