Nieuws

HTML-versie van Gmail gaat in 2024 op de schop

Gmail
© iStock / yorkfoto
Gmail heeft twee weergaves: een klassieke HTML-versie en de moderne weergave, met JavaScript. De klassieke verdwijnt in 2024.

Gmail, de e-maildienst van Google, gaat ondertussen al 19 jaar mee. Aanvankelijk bestond de interface van het e-mailprogramma volledig uit HTML. Google zou die klassieke interface willen schrappen in januari 2024, waardoor er alleen nog de huidige, moderne versie met JavaScript-sausje overblijft.

Wanneer de zoekmachinegigant die beslissing maakte, is onbekend. The Register ontdekte dat Google die informatie op een supportpagina zette, al is niet duidelijk wanneer dat gebeurde. Gecachete versies van de website laten niet toe om de tijdslijn te reconstrueren. Ook Google zelf brengt niet meteen verduidelijking: daar zeggen ze alleen dat de klassieke HTML-interface voor Google al meer dan 10 jaar geleden vervangen werd voor een moderne opvolger. Meer nog: de klassieke HTML-interface zorgt ervoor dat je niet alle functies van het e-mailprogramma kan gebruiken.

Voor Google is het dus een simpele som: de HTML-versie van Gmail loopt hopeloos achter als het om functies gaat – het is dus beter om de nieuwe versie te gebruiken. Toch heeft die HTML-versie nog wel nut en daar is Google zich van bewust: de HTML-versie is uitermate geschikt voor trage internetverbindingen en oude webbrowsers. Hoewel gebruikers in die versie van het e-mailprogramma geen spellingschecker of e-mailcategorieën kunnen gebruiken, blijft ze populair. Die populariteit zal nu wel maar tot 2024 duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business